Danas potvrda odluke o minimalcu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.09.2019

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pošto nije postignut sporazum na Socijalno ekonomskom savetu, Vlada Srbije će, na predlog Ministarstva rada i Ministarstvo finansija, doneti odluku da minimalna cena rada za 2020. godinu bude 172,54 po radnom satu, rekla je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Bojana Stanić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Bojana Stanić

Sednica Vlade Srbije na čijem dnevnom redu je utvrđivanje vrednosti minimalca za 2020. godini biće održana danas.

Zaposleni koji rade puno radno vreme, u mesecu koji ima 22 radna dana, ostvariće zaradu od 32.092 dinara, kaže Stanić.

- Povećanje minimalne cene rada od 11,1 odsto je najveće unazad deset godina i zaista smatramo da će doprineti boljem standardu naših državljana - kaže ona i dodaje da je Ministarstvo finansija učinilo sve da rastereti poslodavce.

Tako će biti smanjena stopu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret poslodavca za 0,5 odsto, a sa druge strane povećan je neoporezivi iznos zarade za 1.000 dinara, sa 15.300 na 16.300 dinara.

- Sve to će doprineti kako boljem standardu naših zaposlenih tako i rasterećenju poslodavaca - zaključuje ona.

Stanić kaže da će poslodavci koji okasne sa isplatama zarada za rad u ovoj godini pa ih prenesu u sledeću godinu morati da poštuju novu minimalnu cenu rada.

- Povećanje minimalne cene rada automatski će povećati i sve zarade kod onih poslodavaca koji minimalac koriste kao polaznu osnovu - kaže ona.

Stanić: Povećanje minimalca doprineće boljem standardu zaposlenih

Na pitanje na koliko se radnika u Srbiji odnosi minimalac, ona kaže da je to jako teško reći.

- Minimalna cena rada bi trebalo da bude izuzetak a ne pravilo, nažalost naši poslodavci to tako ne shvataju", ističe ona i dodaje da isplati minimalca morao da prethodi opšti akt poslodavca koji to predvidja.

Ona naglašava da ako minimalna cena rada nije predvidjena kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu - onda poslodavac ne može da je isplaćuje.

- Neophodno je i da u samom ugovoru o radu postoji saglasnost zaposlenog da mu se u slučaju poremećaja u radu poslodavca isplaćuje minimalna cena rada - kaže ona i dodaje da poslodavac na šest meseci mora da obaveštava reprezentativni sindikat da li su prestali uslovi zbog kojih je uvedena minimalna cena rada.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading