Otkrivamo: Medicinarima veće plate za 6.200 dinara

Autor:

Vesti

13.09.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stižu veće plate zaposlenima u javnom sektoru! Oko pola miliona zaposlenih u državnim službama već početkom decembra primiće uvećane zarade, a najviše razloga za slavlje imaće zdravstveni radnici, koji će dobiti povećanje od čak 15 odsto. Na to mogu da računaju medicinske sestre, dok će iza njih ostati lekari, kojima sleduje 10 odsto više. Tako će medicinske sestre u bolnicama i kliničkim centrima u proseku dobiti po 6.200 dinara više, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je rekao da će uskoro izaći sa konkretnim predlogom.

- Već sada mogu da kažem da će povećanje plata procentualno biti veće nego prošle godine, kada je bilo između sedam i 12 odsto. Ove godine ćemo ići još malo iznad toga - rekao je Mali.

VEĆE NOVEMBARSKE ZARADE

Njihova mesečna zarada, bez minulog rada i dodataka, tako će biti oko 47.500 dinara.

Prosečna plata lekara je 63.652 dinara, što znači da će njihov dohodak na kraju godine biti u plusu, takođe za više od 6.000 dinara. Kako Srpski telegraf saznaje, kada je u pitanju povećanje plata u policiji, vojsci i prosveti, procenat će biti jednocifren, te neće premašiti 10 odsto. Ostalim službenicima čije se zarade isplaćuju iz državne kase uslediće povećanje novembarske plate za oko sedam odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Miladin Kovačević

Ekonomski analitičar Miladin Kovačević navodi da su trendovi sa aspekta fiskalnog suficita povoljni, stoga je povećanje plata opravdano, i to iz više razloga.

EKONOMISTA MADŽAR: Ovo će sada zadržati medicinsko osoblje u našoj zemlji

- S obzirom na to da nismo u bilo kakvoj kritičnoj situaciji kada je u pitanju državni dug, nema nikakve opasnosti da će se sa povećanjem plata urušiti fiskalna ravnoteža. S druge strane, povećanje zarada generalno u javnom sektoru implicira momentalno prenošenje tog povećanja i na privatni sektor, gotovo u istom procentu. Sa povećavanjem prihoda povećava se i standard, pa raste motivacija za traženjem posla u našoj zemlji. Ima i druga stvar, u ovoj godini, a zatim i u sledećoj, povećanje plata u javnom sektoru će doprineti povećanju bruto domaćeg proizvoda - objasnio je stručnjak.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

Smanjuju broj zaposlenih

U javnom sektoru u Srbiji je u drugom kvartalu ove godine bilo 599.668 zaposlenih, što je 7.429 manje u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Najviše zaposlenih je u zdravstvenom i sistemu socijalne zaštite - 149.037, a njih je za 745 manje nego pre godinu dana. U javnim preduzećima ima 83.484 ljudi i manje ih je za oko 4.000.

ZADRŽATI STRUČNJAKE

Sa rastom plata zaustaviće se trend odlaska medicinskog osoblja iz zemlje, smatra ekonomista Ljubomir Madžar. On ocenjuje da je dobra odluka države da upravo ovim zaposlenima najviše poveća zaradu.

EKONOMISTA MILADIN KOVAČEVIĆ: Povećanje u javnom sektoru implicira momentalno prenošenje tog povećanja i na privatni sektor

- Iz stručnih krugova u više navrata data je ocena da su neke kategorije medicinskog osoblja potplaćene, naročito medicinske sestre. Zato je ovo povećanje odlična reakcija države na taj nepovoljan položaj koji su imali zaposleni u zdravstvu. Ovo će sada zadržati medicinsko osoblje u našoj zemlji. Ne možemo voditi politiku dohodaka koja će biti nezavisna od okruženja - kaže on.

KOLIKO ĆE KO DOBITI (u procentima)

Medicinske sestre 15
Lekari 10
Policija, vojska, prosveta 8-10
Socijalna zaštita 8,5
Službenici Poreske i Uprave carina 8-9
Ostalim zaposlenima u javnom sektoru 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading