Povećanje plata će biti veće od 12%

Autor:

Vesti

12.09.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plate u javnom sektoru biće povećane u većem procentu nego prošle godine, kada je povećanje bilo između sedam i 12 odsto, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On je rekao da će se za nekoliko dana izaći sa konkretnim predlogom o povećanju plata u javnom sektoru.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Siniša Mali

- U narednih par dana ćemo izaći sa predlogom povećanja plata u javnom sektoru. Već sada mogu da kažem da će povećanje plata procentualno biti veće nego prošle godine, kada je bilo između sedam i 12 odsto. Ove godine ćemo ići još malo iznad toga - rekao je Mali.

A kako Srpski telegraf saznaje, najveće povećanje mogu da očekuju medicinske sestre, lekari i zaposleni u prosveti. Mali je rekao da su teške reforme koje je započeo Aleksandar Vučić 2014. dale rezultat i podsetio na Vučićeve reči da ćemo svi osetiti boljitak kada stabilizujemo javne finansije.

- Ovim planovima i koracima, koje smo zacrtali sigurno idemo već u decembru na preko 500 evra prosečne plate u Srbiji - kaže Mali.

MALI: Sigurno idemo već u decembru na preko 500 evra prosečne plate

Ministar finansija je naveo da će oko 1. decembra ove godine svi penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, a da će od 1. januara 2020. penzije biti povećane između 5,1 i 5,5 odsto, u zavisnosti od tzv. švajcarske formule i rezultata na kraju godine.

- Na dobrom smo putu da iz godine u godinu poboljšavamo kvalitet života i životni standard - naveo je Mali i istakao da u prvih osam meseci opet imamo suficit u budžetu u iznosu od 46,6 milijardi dinara. On je naveo i da najavljeno povećanje plata i penzija ne ugrožava makroekonomsku stabilnost.

Mali je napomenuo i da su planirana izdvajanja od preko 12 milijardi evra za investicioni plan, koji će biti realizovan u naredne četiri godine. Ministar je zaključio da je sada cilj da nam stopa rasta do kraja godine bude veća od 3,5 odsto, kao i da Vlada Srbije nastavlja da se bori da nađe novac za dodatna povećanja, odnosno rast životnog standarda građana, kako bi se brže napredovalo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Penzioner

12.09.2019 06:42

Povećanje plata veće od 12% a penzionerima 5%? Penzioneri dobar deo penzije troše za lekove ili umiru bez lekova.

Odgovori 26 0
BACO

12.09.2019 17:18

Отишао око 11 сати у банку по пензију. Банка необична празна. Нигде пензионера. Питам службенике зашто нема гужве за пензије. Они кажу да су и сами изненадјени да нема пензионера за пензије. Све је мање пензионера.

Odgovori 19 0