Stigle četiri ponude za Komercijalnu banku, "ozbiljni igrači u igri"

Autor:

Vesti

11.09.2019

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trci za Komercijalnu banku četiri velika igrača! Na javni poziv za privatizaciju Komercijalne javile se i banke koje su već prisutne na srpskom tržištu, ali i investicioni fondovi. Kako Srpski telegraf nezvanično saznaje, trenutno je u igri strani investicioni fond, jedna strana veoma jaka banka, kao i Direktna i Aik banka Miodraga Kostića.

RepublikaFoto: Promo foto
Komercijalna banka

Neobavezujuće ponude, u prvoj fazi tendera za prodaju akcija Komercijalne banke, koja je u vlasništvu države, otvorene su juče na sednici Tenderske komisije Ministarstva finansija, koja je konstatovala da su kompletne.

Profesor Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije smatra da je odlično što je raznovrsna struktura potencijalnih kupaca Komercijalne banke, kao i da je pred komisijom težak zadatak.

U igri je inostrani investicioni fond, jedna strana veoma jaka banka, kao i Direktna i Aik banka Miodraga Kostića

- Kad postoji veći broj interesenata, prodavac je uvek u boljoj poziciji. A ovom prilikom vidimo da su to i banke, domaći učesnici i strana banka koja nije prisutna na tržištu, koja bi preko Komercijalne ušla kod nas, i čak investicioni fond. To je sve dobro, ali će komisija sada imati težak zadatak. Naime, na tim ljudima je da do detalja pregledaju ponude i odaberu onu koja je dugoročno najpovoljnija jer se radi o strateškoj odluci kome će biti prodat tako jedan značajan igrač na bankarskom tržištu - naveo je on.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se, ako sve neobavezujuće ponude ispune uslove, kreće u sledeću fazu, kada će ponuđači analizirati poslovanje banke. Nakon toga, kako je dodao, slede obavezujuće ponude.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Siniša Mali

83,23 odsto akcija Komercijalne banke u vlasništvu je države

- U svakom slučaju, četiri zainteresovana partnera za Komercijalnu banku dovoljno govore koliko je banka atraktivna, koliko je Srbija atraktivna - rekao je Mali i dodao da očekuje da će postupak privatizacije biti završen do kraja godine.

Podsetimo, prošle nedelje je saopšteno da su Republika Srbija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) postigli dogovor o tome da se 34,58 odsto akcija Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD i IFC, proda Srbiji. Po okončanju transakcije, država će imati 83,23 odsto akcija Komercijalne banke. Prethodno je pristiglo šest prijava zainteresovanih za kupovinu ove banke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading