Ljajić: Izvoz u Kinu porastao za 213 odsto, očekuju se nove investicije u Srbiji!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.09.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Izvoz srpske robe u Kinu u prvoj polovini ove godine porastao je za 213 odsto", izjavio je ministar trgovine, turzima i telekomunikacija Rasim Ljajić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Rasim Ljajić

Ljajić je dodao da je deficit u trgovinskoj razmeni između Srbije i Kine još uvek veliki, ali da se može smanjiti privlačenjem novih investicija iz Kine i boljim plasmanom domaće robe na kinesko tržište.

- Još uvek imamo veliki deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom. Nije realno očekivati da postoji balans zbog veličine zemalja i naših ekonomija, ali ohrabruje činjenica da u prvoj polovini ove godine imamo rast izvoza u Kinu za 213 odsto - rekao je Ljajić novinarima u Sjamenu gde predvodi delegaciju Srbije na Međunarodnom kineskom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2019 na kojem je naša zemlja počasni gost.

Kako kaže, sajam CIFIT, koji se održava u kineskom gradu Sjamen, u provinciji Fuđijen, prilika je da se Srbija predstavi kao investiciona i turistička destinacija, da se poveća njena vidljivost na tržištu Kine i privuku nove investicije.

Ljajić je istakao da je trgovina jedna od oblasti saradnje sa Kinom i da je CIFIT odlična prilika da se uspostave direktni kontakti privrednika budući da Srbija oko 50 odsto kineske robe uvozi iz drugih zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Srbija je počasni gost sajma

- To povećava cenu proizvoda i zato je bolje da uvozimo robu iz prve ruke nego preko Nemačke, Holandije, Slovenije ili Hrvatske, kao što je sada slučaj. Verujem da na ovom sajmu može doći do novih ugovora i dogovora o saradnji - istakao je Ljajić.

Govoreći o privrednoj saradnji dve zemlje, Ljajić je naveo da Kina još uvek najviše investira u infrastrukturu u našoj zemlji i da je ukupna vrednost svih projekata koji se zajednički realizuju oko 7,5 milijardi evra. Takođe, velike su i kineske investicije u srpsku privredu, pre svega, u RTB Bor i Železaru Smederevo.

- Dve kineske kompanije su u prva tri izvoznika u Srbiji, što je veliki uspeh i za te kompanije, ali to govori i o poslovnoj klimi i ambijentu u našoj zemlji - kazao je Ljajić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Rasim Ljajić na CIFIT 2019

Podsetio je da je dolazak fabrike guma Linglong u Zrenjanin najveća privatna kineska investicija u srpskoj privredi i dodao da je naša delegacija u Sjamenu razgovarala sa predstavnicima te kompanije kako bi se, kaže, ubrzao početak izgradnje te fabrike.

- Oni su zadovoljni onim što je učinila naša vlada da ta investicija dođe u Srbiju, kao i svime što činimo da ukupni ambijent dalje unapređujemo - rekao je Ljajić i dodao da je važno unaprediti i saradnju u turizmu.

- Sve zemlje se bore da privuku turiste iz Kine. Svake godine više od 150 miliona Kineza putuje širom sveta - ukazao je Ljajić i podsetio da su po broju dolazaka u Srbiju kineski turisti ove godine na prvom mestu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading