U prvoj polovini godine ostvaren rast premija Triglav grupe i dobiti pre oporezivanja

IZVOR: Sponzorisani tekst

sreda, 21. 8. 2019.| 17:45

0

Triglav grupa je u prvih šest meseci ove godine fakturisala 630 miliona evra konsolidovane bruto premije (10% više nego u istom periodu prošle godine) i ostvarila 41,7 miliona evra dobiti pre oporezivanja, što je 17% više no lane. Rast premija i relativno povoljni štetni događaji reflektuju se u povoljnom kombinovanom koeficijentu u visini od 93,2%.

Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

U skladu sa svojim strateškim usmerenjima Triglav je ove godine povećao obim sredstava kojima upravlja za svoje klijente, pa je on krajem juna iznosio preko milijardu evra, tako da sada sa svojim društvima Triglav Skladi i ALTA Skladi zauzima vodeći položaj na slovenačkom tržištu uzajamnih fondova.

Grupa nastavlja sa sprovođenjem svoje strategije razvoja i rasta te uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine potvrđuje prognozu planiranog godišnjeg rezultata. Triglav osiguranje Beograd, deo Triglav grupe, je u prvoj polovini 2019. godine postiglo rast ukupne premije osiguranja od 13% (obračunato u evrima) u odnosu na isti period prethodne godine.

Rast premija i povoljni štetni događaji. Grupa je u prvoj polovini godine fakturisala 630 miliona evra konsolidovane bruto premije (indeks 110). Rast premija ostvaren je na većini tržišta te je uglavnom bio iznad rasta celokupnog tržišta. U Sloveniji, u kojoj Triglav ima 76-postotni udio konsolidovane premije, rast premije iznosio je u proseku 8% (rast tržišta bio je 7%), a na tržištima van Slovenije 10%.

Grupa je ostvarila rast premije u svim segmentima osiguranja - u segmentu imovinskih osiguranja rast je iznosio 10%, kod zdravstvenih osiguranja 21%, dok su premije životnih i penzijskih osiguranja bile više za nešto manje od jedan posto. Štetni događaji su u prvoj polovini godine bili relativno povoljni, pa su fakturisani bruto iznosi šteta u Triglav grupi iznosili 335 miliona evra (indeks 102), a procenjena vrednost masovnih štetnih događaja bila je 4,9 miliona evra (prvenstveno kao posledica nevremena s gradom u junu mesecu u Sloveniji).

Kombinovani koeficijent Grupe iznosio je povoljnih 93,2%, što je prvenstveno odraz poboljšanja koeficijenta šteta.

Dobar poslovni rezultat. Grupa je u prvoj polovini godine ostvarila 41,7 miliona evra dobiti pre oporezivanja, što je za 17% više nego u istom periodu lane. Postignuti rezultat posledica je višeg rasta neto prihoda od premija osiguranja, te rasta neto rashoda za štete iz imovinskih osiguranja i realizovanih viših prinosa od finansijskih ulaganja.

Triglav grupa u Srbiji

Triglav osiguranje Beograd je u prvoj polovini 2019. godine završilo sa rastom ukupne fakturisane premije od 13% (obračunato u evrima), u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupna fakturisana premija iskazana u evrima zabeležila je rast od 15% u segmentu neživotnih osiguranja. Prema poslednjim objavljenim podacima za prvi kvartal, rast premije Društva je 14,1%, dok je rast srpskog tržišta osiguranja 0,5%. Društvo sa učešćem u navedenom periodu od 6,7% (Q1 2018. godine učešće iznosilo 5,9%), održava stabilnu 5 poziciju na tržistu osiguranja u Republici Srbiji.

- I u prvoj polovini 2019. godine zadržavamo pozitivan trend rasta i ostvarujemo planske veličine. Pažljivo i sistematski smo radili na uvođenju novih digitalnih servisa za naše klijente. Već tokom leta olakšaćemo pristup uslugama osiguranja čitavom našem tržištu po uzoru i uz pomoć našeg matičnog preduzeća Triglav grupe. U nastavku godine planiramo da zadržimo uspešan trend poslovanja uz dalji razvoj i unapređenje kanala prodaje - izjavio je gospodin Dragan Marković, predsednik Izvršnog odbora Triglav osiguranja u Beogradu.

Finansijski prinosi. Grupa raspolaže sa investicionim portfoliom u visini od 3,2 milijarde evra. Njime upravlja relativno kozervativno i sa ciljem očuvanja njenih visokih kreditnih rejtinga. Prinosi od ulaganja (bez prinosa ulaganja životnih osiguranika koji preuzimaju investicioni rizik) iznosili su u prvoj polovini godine 51,4 miliona evra.

U poređenju sa prošlom godinom bili su viši prvenstveno zbog ostvarene više neto dobiti od prodaje finansijskih sredstava i viših neto prihoda zbog promene fer vrednosti. S druge strane se zbog niskih kamatnih stopa neto prihodi od kamata neprestano smanjuju.

Triglav Osiguranje a.d.o. Beograd

Triglav osiguranje deo je Grupe Triglav, najveće osiguravajuće-finansijske grupacije u jugoistočnoj Evropi. Na srpskom tržištu prisutna je od 2006. godine. Nakon značajne organizacione transformacije beleži značajnu ekspanziju u poslovanju sa konstantnim rastom tržišnog udela portfolija. Sa više od 500 zaposlenih i 30 prodajnih mesta u sopstvenoj mreži, Triglav osiguranje Beograd u mogućnosti je da tržištu Srbije pruži kompletnu ponudu neživotnog i životnog osiguranja, donoseći pri tome iskustvo sa razvijenih tržišta iz regiona. Zauzima 5. poziciju na tržištu Srbije.

Zbog daljeg spuštanja kamatnih stopa društvo je na sektoru životnih osiguranja iz naslova testa adekvatnosti oblikovalo dodatne bruto tehničke rezerve u visini od 8,6 miliona evra, što je u istom iznosu smanjilo učinak finansijskih prinosa na iskazani poslovni rezultat.

Povećan obim sredstava kojima se upravlja za klijente. Na polovini godine Triglav grupa je sa svojim društvom Triglav Skladi i, sa ove godine preuzetim društvom ALTA Skladi, imala udeo od 34,4% na tržištu u segmentu uzajamnih fondova u Sloveniji i time je došla na vodeće mesto. Krajem juna je u uzajamnim fondovima upravljala sa 947,8 miliona evra neto vrednosti sredstava, odnosno s 12% više nego krajem 2018. Sredstva individualnog upravljanja imovinom iznosila su 73,7 miliona evra (indeks 147).

Predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je rekao: "Triglav grupa sa svojih više od 5 hiljada saradnica i saradnika u regionu raspolaže sa visokim kreditnim rejtingom "A", dobijenih od priznatih agencija za kreditni rejting. Grupa ima čvrst položaj i posluje u skladu sa zacrtanom strategijom rasta i razvoja. Zadovoljni smo sa postignutim i uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine potvrđujemo svoju prognozu planiranog godišnjeg rezultata - naveo je on.

Triglav grupa

Triglav grupa svojim znanjem, iskustvima i finansijskom moći već skoro od 120 godina opravdava poverenje svojih klijenata, da će se najbolje pobrinuti za njihovu bezbednost i budućnost. Ključni stubovi poslovanja su osiguravajuća delatnost i upravljanje imovinom. Najveća osiguravajuća i finansijska grupa u Adria regionu te jedna od vodećih u jugoistočnoj Evropi posluje u šest država i na sedam tržišta i zapošljava više od 5.000 ljudi. Triglav grupa zadržava čvrstu finansijsku stabilnost, visoku adekvatnost kapitala i profitabilnost poslovanja, što potvrđuju i upravo dobijene visoke ocene boniteta »A« od strane dve priznate agencije za procenu boniteta. Glavne vrednosti Društva su jednostavnost, agilnost i pouzdanost, a misija je stvaranje bezbednije budućnosti. Vizijom fokusa na klijenata stremi ka dinamičkom razvoju novih načina poslovanja, koji su temelj odgovornog, dugoročnog razvoja, a istovremeno posluje profitabilno i bezbedno.

Do 2. aprila u OVOM gradu u Srbiji niko nije imao koronu, a onda je preko noći otkriveno 11 zaraženih
Do 2. aprila u OVOM gradu u Srbiji niko nije imao koronu, a onda je preko noći otkriveno 11 zaraženih
0
Saopštenje Udruženja sudija i tužilaca Srbije: Osuda pretnji upućenih predsedniku republike
Saopštenje Udruženja sudija i tužilaca Srbije: Osuda pretnji upućenih predsedniku republike
0

KOMENTARI 0


Sigurno i u slučajevima nezgoda, sada online
Sigurno i u slučajevima nezgoda, sada online
0
Osiguran dom u samo tri klika! Osigurajte sve što vam je najvrednije
Osiguran dom u samo tri klika! Osigurajte sve što vam je najvrednije
0
Moj krov za siguran dom
"Moj krov" za siguran dom
S&P ponovo dala visoki kreditni rejting, sa stabilnom srednjoročnom prognozom
S&P ponovo dala visoki kreditni rejting, sa stabilnom srednjoročnom prognozom
0
Rebić: Šaljemo 10 odsto policajaca na odmor, čuvamo ih kao zlatnu rezervu
0

Rebić: Šaljemo 10 odsto policajaca na odmor, čuvamo ih kao zlatnu rezervu

MINISTAR SAOPŠTIO LOŠE VESTI: Još šestoro zaraženo u domu Doživeti stotu“
0
MINISTAR SAOPŠTIO LOŠE VESTI: Još šestoro zaraženo u domu "Doživeti stotu“
STIGLI REZULTATI: Ministar Vukosavljević nema koronu, ali...
0
STIGLI REZULTATI: Ministar Vukosavljević nema koronu, ali...
(VIDEO) DOBRODOŠLICA U BEOGRADU GLAVNA TEMA U MOSKVI: Evo kako ruski mediji izveštavaju o prijemu u Srbiji
Društvo

(VIDEO) DOBRODOŠLICA U BEOGRADU GLAVNA TEMA U MOSKVI: Evo kako ruski mediji izveštavaju o prijemu u Srbiji

srbijadanas.com, Republika

 - subota, 4. 4. 2020. u 19:18 0

Na batajnički aerodrom jutros je sleteo i jedanaesti avion sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima koje je po dogovoru dva...

Stefanović poslao poruku građanima Novom Pazara: Policija će sve striktno kontrolisati, apelujem na solidarnost
Srbija

Stefanović poslao poruku građanima Novom Pazara: Policija će sve striktno kontrolisati, apelujem na solidarnost

Tanjug

 - subota, 4. 4. 2020. u 18:06 15

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Srefanović zatražio je danas od građana Novog Pazara da disciplinovano i odgovorno poštuju mere...

Boba Kovač, Stefan Jović, Jovović, Ivović, Luburić... Pun avion poznatih sportista stiže iz Moskve u Srbiju
Srbija

Boba Kovač, Stefan Jović, Jovović, Ivović, Luburić... Pun avion poznatih sportista stiže iz Moskve u Srbiju

Tanjug

 - subota, 4. 4. 2020. u 17:30 0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada Srbije u dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem danas organizovala...

VOJSKA DAJE SVE OD SEBE DA POMOGNE: Vulin obišao pripadnike VJ u Areni
Srbija

VOJSKA DAJE SVE OD SEBE DA POMOGNE: Vulin obišao pripadnike VJ u Areni

Tanjug

 - subota, 4. 4. 2020. u 17:18 0

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Vojske Srbije koji su angažovani na postavljanju kreveta i pripremi...

(VIDEO) Novi hit snimak: Pogledajte kako se deka sa štapom krije od policije za vreme zabrane kretanja!
Društvo

(VIDEO) Novi hit snimak: Pogledajte kako se deka sa štapom krije od policije za vreme zabrane kretanja!

Republika

 - subota, 4. 4. 2020. u 17:13 0

Izolacija, policijski čas i zabrana kretanja kako bi se sprečilo širenje korona virusa nisu teško pala samo mlađoj populaciji u Srbiji,...

Hitna poseta predsednik Srbije: Vučić u ponedeljak ide u Novi Pazar koji je novo žarište epidemije!
Hitna poseta predsednik Srbije: Vučić u ponedeljak ide u Novi Pazar koji je novo žarište epidemije!
17

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće u ponedeljak Novi Pazar, koji je identifikovan kao...

Ne zaboravite: Od večeras od 23 sata do 1 ujutro možete da prošetate ljubimca!
Ne zaboravite: Od večeras od 23 sata do 1 ujutro možete da prošetate ljubimca!
0

Danas u 13 časova stupila je na snagu nova mera Vlavde Srbije u suzbiljanju epidemije korona...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 2. 4. 2020.