Srpski telegraf otkriva: Zaposlene u OVIM SEKTORIMA čeka najveće povećanje plata!

Autor:

Vesti

27.07.2019

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosečna plata u Srbiji, sada je već izvesno, dostići će do kraja godine 500 evra, a tome će doprineti i rast zarada u zdravstvu, prosveti, Vojsci, policiji... Kako saznaje Srpski telegraf, zaposleni u ovim sektorima do kraja godine će dobiti povećanje plata između pet i deset odsto, a u pojedinim slučajevima možda i više.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Foto: Ilustracija

O tačnim procentima, kako kaže naš sagovornik iz Vlade Srbije, zasad je rano govoriti, međutim, nešto se već može naslutiti.

- Najviše će skočiti plate prosvetarima i zdravstvenim radnicima, to je već dogovoreno sa predsednikom Vučićem. Mislim da će tu procenat biti deset odsto ili vrlo blizu toga, a ako stanje u budžetu dozvoli, možda i malo više. Biće povećan i minimalac, što će takođe podići prosečnu zaradu - objašnjava izvor našeg lista.

Koliko će porasti zarade

Zdravstvo 8-12%

Prosveta 8-12%

Policija 4-7%

Vojska 4-7%

Prosečna plata za maj, inače, iznosila je 55.380 dinara, odnosno 470 evra. To je pre nekoliko dana obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je ovo prvi put da je dostigla taj iznos. Najavio je i da će prosečna zarada do kraja godine biti 500 evra, možda i 510. Kako je kazao, to nije velika prosečna plata, ali je mnogo veća od 329 evra, kolika je bila pre samo nekoliko godina.

- Zahvaljujući sprovedenim ekonomskim reformama, ima dovoljno novca za povećanje plata i penzija čak i 15-20 odsto, ali se plate i penzije neće odjednom toliko povećati kako bi se očuvala ekonomska stabilnost, nego će se povećavati sukcesivno, kao i do sada - rekao je Vučić.

Kovačević: Rast plata u javnom sektoru odmah prate i privatnici

Dinamika rasta zarada u poslednjih godinu dana pokazuje da ova najava predsednika nije nerealna, imajući u vidu da je prosečna zarada samo u odnosu na decembar 2018. povećana za 3.000 dinara, dok je u odnosu na period od pre godinu dana veća za čak 6.000 dinara. Miladin Kovačević, stručni saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi veruje u platu od 500 evra do kraja godine.

- Treba imati u vidu da je najavljeno i povećanje plata u javnom sektoru do kraja godine, a plate u javnom sektoru se preslikavaju odmah i na one u privatnom, koje ih prate - smatra Kovačević.

Dodaje i da imamo rast proizvodnje i potrošnje, kao i kreditiranja, što su sve dobri pokazatelji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading