Makronova poseta već donosi rezultate: Otvara se reginoalna kancelarija Francuske agencije za razvoj

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

15.07.2019

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji pokazuje novo interesovanje Francuske za Zapadni Balkan i našu želju da bilateralnim odnosima sa Srbijom, našim prvim partnerom u regionu, damo novi podstrek, naglasio je u petak, 12. jula ambasador Francuske Frederik Mondoloni na svečanom prijemu povodom Dana državnosti Francuske, održanom uoči predstojećeg dolaska Makrona u Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Frederik Mondoloni i Aleksandar Vučić

Mondoloni se ovom prilikom osvrnuo na ekonomske uspehe Srbije i Francuske, koje su postigle kompanije Suez i Vinci, a koji su se potvrdili kroz finalizaciju koncesije za Beogradski aerodrom i uspešno odvijanje projekta u Vinči. On je podsetio i na otvaranje Novaresove fabrike u Zrenjaninu, te na rastuću saradnju između dve zemlje u digitalnoj oblasti preko uspostavljanja French Tech zajednice u Beogradu, kao i na razvoj kompanije Airbus u Srbiji.

- Imamo i brojne druge projekte, o kojima će biti reč na najvišem nivou u ponedeljak, prilikom posete predsednika Makrona - rekao je Mondoloni.

On je, takođe, najavio da će za nekoliko meseci u Beogradu biti otvorena regionalna kancelarija Francuske agencije za razvoj kako bi pomogla Srbiji da učvrsti svoje evropske veze i obezbedi njenu tranziciju ka odrŽivom razvoju u korist svih.

- Na svim tim poljima saradnje odlučni smo da napredujemo još više tokom narednih meseci, shodno ciljevima određenim u Strategiji za Balkan koju je Francuska usvojila ove godine - rekao je Mondoloni.

On je ukazao da se ove godine proslavlja 180 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Francuske, koji su zasnovani u 13. veku, a ponovno uspostavljeni 1839. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić tokom prijema u ambasdi Francuske

Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Srbije, diplomatskog kora, međunarodnih misija, francuske zajednice u Srbiji, verskih zajednica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading