Otkrivamo! Gazda tajkun zatvara BIP, oko 150 radnika ostalo na ulici

Autor:

Vesti

05.07.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograđani više neće imati svoje pivo! Beogradska industrija piva (BIP) pred zatvaranjem je, radnicima su podeljeni otkazi, odnosno sa većinom nisu produženi ugovori, i poslati su kući, a u firmi je ostala samo administracija koja treba da završi neophodnu papirologiju oko ugovora s kupcima i zatvaranja pivare, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Radnici pivare BIP ostali bez posla

Nezadovoljan rezultatima poslovanja, makedonski biznismen Svetozar Janevski, koji je 2017. zakupio pogone BIP u stečaju, odlučio je da bez najave izađe iz posla. Šokiranim radnicima je samo saopšteno da više ne moraju dolaziti na posao.

- Došli smo kao i svakog drugog dana i bukvalno smo bili šokirani kada smo čuli da prestaje proizvodnja. Ostale su samo kolege koje treba da završe papirologiju, a onda će, kako im je rečeno, i oni na biro. Kažu da je Makedonac izveo računicu, da su rezultati katastrofalni i da je zaključio da mu se više ne isplati da pravi pivo - kaže jedan od, sada već bivših, zaposlenih, kojih je ukupno bilo oko 150.

Kad je preuzimao BIP, Janevski izjavio: "Došli smo ovde da dugo ostanemo"

PROMENIO PLOČU

Očigledno da je Janevski promenio ploču budući da je koliko pre dve godine prilikom preuzimanja rekao da su došli da dugo ostanu, a preuzimanje su i makedonski i srpski mediji preneli kao preporod beogradske pivare. Zakupac je tada najavio da ima ambiciozne planove da napravi još jednu fabriku i uposli 300 radnika. Inače, to je bio peti pokušaj da se BIP da u zakup.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Svetozar Janevski

- Još od 1997. pokušavam da dođem do BIP. Hteo sam i da ga kupim, ali mi nisu dali. Nama je bio cilj da sačuvamo brend BIP jer smatramo da ima potencijala. U kratkom periodu neću imati nikakvu zaradu, međutim, ovo je ulaganje u budućnost. Pošto je sadašnji sistem proizvodnje zastareo i skoro potpuno propao, pošto je napravljen sedamdesetih godina, obnovićemo ono što je neophodno da bi pivara radila do izgradnje nove moderne fabrike, u koju planiramo da uložimo 30 miliona evra - pričao je tada Janevski, čiji je entuzijazam očigledno bio kratkog daha.

Vlasnik "Tikveša", otvorio prvi "Mekdonalds" u Skoplju

Uspon Svetozara Janevskog poklapa se sa periodom tranzicionih promena. Početkom devedesetih u Makedoniju je doveo velike globalne brendove - "Koka-kolu" i "Hajneken", a otvorio je i prvi "Mekdonalds" restoran u Skoplju. Kao jedan od šest vlasnika "Pivare Skopje", stvorio je brend skopsko. Sa partnerima iz ove kompanije je 2000. osnovao M-6 investicioni fond, dok je tri godine kasnije otkupio većinski paket akcija vinarije "Tikveš" u Kavadarcima.

PROTEST AKCIONARA

Protiv njegovog dolaska bili su mali akcionari koji su tvrdili da se nastavlja praksa kao i prethodnih godina da BIP posluži za lično bogaćenje i da se onda dokrajči. Oni su smatrali da je ugovor sa Janevskim štetan jer u njemu stoji samo da će uložiti 30 miliona evra, ali je za BIP precizno navedeno samo da će davati 50.000 evra za zakup prostorija.

Srpski telegraf poslao je juče pitanja BIP, međutim, odgovor nismo dobili. Nije nam odgovorila ni Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je zadužena za ovo preduzeće, iako su nam potvrdili da su pitanja videli.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading