Saznajemo! Pobeda Srbije i Kine - ukida se zabrana uvoza našeg čelika

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

04.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika pobeda Srbije i Kine! Evropska unija povećaće kvote za uvoz čelika iz naše zemlje, što će dodatno podići proizvodnju u najvećem srpskom izvozniku Železari Smederevo, koja je u vlasništvu kineske HBIS grupe.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Aleksandar Vučić i Si Đinping

Kako saznaje Srpski telegraf iz izvora bliskih delegaciji EU u Srbiji, na čijem je čelu Sem Fabrici, u toku su završne analize poslovanja železare i strukture izvoza našeg čelika u EU. Ipak, već je izvesno da će kvote biti uvećane i to toliko da ćemo bez problema moći da izvozimo sve što se proizvede u Smederevu. Odluka će biti doneta veoma brzo, a stupiće na snagu u septembru.

DRASTIČNO KRŠENJE SSP

Podsetimo, Evropska komisija je u februaru ove godine usvojila zaštitne mere, čiji je cilj, kako je saopšteno, da spreče Kineze da evropsko tržište preplave svojim čelikom, znatno jeftinijim od onog iz EU. Te mere, iz kojih su pojedine zemlje izuzete, delimično su pogodile i Srbiju i umanjile izvoz smederevskog čelika na tržište EU.

- Srbija je odmah zatražila da bude izuzeta od ograničenja ili da ono bude što manje. Jedan od glavnih argumenata bio je da je odlukom o zaštitnim merama Evropska komisija prekršila sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisan sa Srbijom - objašnjava izvor našeg lista i dodaje da je u odluci da se našoj zemlji na kraju ipak povećaju izvozne kvote presudila procena da je železara u Smederevu od velike važnosti za srpsku ekonomiju i rast BDP.

Izvor Srpskog telegrafa: Pritisak na Brisel iz Beograda i Pekinga urodio plodom

Kako kaže naš sagovornik, veoma je važno bilo i što su vlasti u Beogradu u kontaktu sa evropskim zvaničnicima neprestano insistirale na povećanju izvoznih kvota, a pritiska je svakako bilo i iz Pekinga.

- Ma koliko se nekad činilo da su odnosi EU i Kine zaoštreni, kada je trgovina u pitanju, Briselu svakako nije u dugoročnom interesu da uđe u otvoreni ekonomski rat sa jednim takvim gigantom - zaključuje izvor našeg lista.

Tri proizvoda

Mere u vidu kvota na izvoz čelika u EU odnose se na 26 kategorija proizvoda od čelika poreklom iz zemalja izvan EU, uključujući i Srbiju. Na proizvođače čelika u Srbiji odnose se kvote za tri kategorije proizvoda: toplovaljani limovi i trake, hladnovaljani limovi i prozvodi od belog lima.

PROIZVODNJA RASTE

I iz Evropske komisije prethodnih dana stigli su poluzvanični nagoveštaji da bi se nešto moglo promeniti po pitanju kvota za srpski čelik.

- EK i dalje radi na reviziji mera koje se odnose na uvoz proizvoda od čelika na tržište EU, a koje obuhvataju i kvote na izvoz Železare Smederevo. Nameravamo da završimo našu analizu što je pre moguće kako bi eventualne neophodne promene stupile na snagu do 1. oktobra 2019. godine - rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ukazala je u međuvremenu da kvote za uvoz čelika u EU znatno opterećuju rad smederevske železare i da se nada njihovom povećanju.

Inače, železara će, uprkos kvotama EU od početka godine, da premaši proizvodnju koju je imala u istom periodu prošle godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading