BANKE ŠALJU OBAVEŠTENJA KLIJENTIMA: Kamata na švajcarce maksimalno 3,4 odsto

Autor:

Vesti

28.05.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banke u Srbiji rešavaju pitanja stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u potpunosti u skladu sa Zakonom o konverziji, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

- U ovom trenutku banke sprovode složen postupak kalkulacije novih kreditnih uslova, u skladu sa zakonom, a taj proces, u zavisnosti od broja klijenata, traje različito u pojedinim bankama. Zbog toga su neke banke još prošle nedelje poslale ponude o konverziji, dok će druge to učiniti u narednim danima, a svakako u propisanom roku od 30 dana - navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, u ponudi za konverziju kredita indeksiranih u švajcarskim francima svaka banka će ponuditi kamatu koju bi klijent dobio u toj banci na dan 31. marta ove godine. U slučaju da je na taj dan banka u ponudi imala kredite u evrima sa višom kamatnom stopom, primeniće stopu koju je predvideo Zakon o konverziji, a ona iznosi 3,4 odsto.

Da bi se konverzija sprovela sa što manjom gužvom, banke zakazuju termine i predlažu poslovne jedinice u koje klijent može da se javi.

- Ovi termini imaju isključivu namenu da se konverzija obavi efikasno i na način najbolji za klijenta, a nikako se ne mogu tumačiti kao obaveza klijenta da se o ponudi izjasni pre zakonom predviđenog roka - istaklo je Udruženje banaka Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading