Loše vesti: Gorivo poskupljuje za tri dinara, evo zbog čega!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

03.05.2019

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena goriva na pumpama u Srbiji skočiće za oko tri dinara po litru do kraja meseca zbog venecuelanske krize. Tako će benzin sa sadašnjih 154 dinara poskupeti na 157, dok će dizel umesto sadašnjih 165 koštati 168 dinara za litar.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog napete situacije u Venecueli cena barela sirove nafte je dostigla 73 dolara, što je 40 odsto više u poređenju sa cenama krajem prošle godine.

Vlasnik kompanije "Knez Petrol" Srđan Knežević kaže za Informer da će to neminovno uticati na poskupljenje goriva u Srbiji.

- Zbog skoka cene sirove nafte gorivo na pumpama konstantno poskupljuje već mesec i po dana. U tom periodu benzin je poskupeo za pet dinara po litru, dizel za četiri, kao i tečni naftni gas. Sada zbog stanja u svetu, a pogotovo ove situacije u Venecueli, cena sirove nafte je ponovo drastično skočila i to će osetiti i potrošači na pumpama. Dizel i benzin će u narednih mesec dana poskupeti za po tri dinara po litru, a tečni naftni gas za 1,5 dinara. Prepolovili smo marže, tečni naftni gas prodajemo praktično i bez zarade i uradili smo sve što je do nas da potrošači što manje osete. Međutim, mi uvozimo gorivo i moramo da zavisimo od kretanja cena na svetskoj berzi - rekao je Knežević.

 

 

Nebojša Atanacković iz kompanije "Nafta" navodi da su dešavanja u Venecueli svakako okidač za dalja poskupljenja i kod nas.

- Vi znate da smo mi deo tog globalnog tržišta, a tržište kaže da imamo trend rasta cena nafte još od Nove godine. Ako se situacija u svetu, posebno u Venecueli, dodatno zaoštri, možemo da kažemo da će se to odraziti i na cene u maloprodaji kod nas. Pošto su sad naručene nove količine koje stižu za oko mesec dana, recimo da će u tom periodu do kraja meseca, cene porasti za oko tri dinara po litru goriva - objašnjava Atanacković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading