Beograđani ubedljivo najbogatiji u zemlji!

Autor: dnevnik.rs

Vesti

29.04.2019

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi građani Srbije, ali i stranci koji žive u našoj zemlji, a lane su u Srbiji zaradili makar dinar više od prosečne trostruke plate trebalo bi da prijave porez. Rok za ispunjavanje prijave za plaćanje poreza na dohodak građana je 15. maj.

RepublikaFoto: Tanjug

Podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da je prosek plate u 2018. godini bio 823.548 dinara. Shodno tome porez na dohodak gađana plaćaju svi koji su prihodovali više od 2.470.644 dinara. Pored državljana Srbije obveznici ovog poreza su stranci koji ovde žive i zarađuju. Porez na dohodak građana je progresivan. Zato oni koji su zaradili od trostruke, pa do šestostruke prosečne plate imaju stopu od 10 odsto. Кo pređe prosečnu platu puta šest, taj plaća porez po stopi od 15 odsto. Za tu stopu lane je trbalo zaraditi skoro šest miliona ili preciznije 5.941.288 dinar.

U prihode koji se oporezuju ulazi plata, ali i novac koji se dobija na osnovu članstva u nadzornim i upravnim odborima i sličnim telima. Tu su i sredstva zarađena od sporta, ali i izdavanja nekretnina ili zakupa pokretnih stvari. Bogati poreski obveznici imaju pravo i na olakšice i to 40 odsto od sume koju bi platili na ime poreza za sebe i po 15 odsto za izdržavane članove porodice. S tim da ukupna suma ne sme preći iznos od polovine onoga što bi se na ime poreza platilo.

Najviše bogatih iz Vojvodine

Već nekoliko godina Beograđani su ubedljivo najbogatiji. Međutim dešavalo se da ih drugi prestignu. Tako je pre desetak godina to bilo nekoliko Novosađana, ali stranaca. Titulu su po jednom poneli jedan žitelj iz Sremske Mitrovice, a jednom i čovek sa adresom u Titelu. Pošto po zakonu imaju pravo da budu anonimni, što i koriste, danas je teško reći jesu li se preselili ili manje zarađuju.

Кada se objave spiskovi sa mestima i gradovima gde bogati žive i njihova zanimanja onda se čaršija pita ko su oni i gde žive? To su uglavnom do sada bili ekonomisti, advokati, menadžeri koji najčešće žive u Beogradu. Lane je iz glavnog grada stiglo 16.199 prijava. Drugi na listi je Novi Sad sa skromnih 4.341 prijavom. Ljudima koji zarađuju ovako enormne sume nije teško da izaberu gde će živeti i tu kupe nekretninu i imaju adresu stalnog stanovanja.

Čak 90 odsto prijava lane su popunili pripadnici jačeg pola. Među prvih sto najplaćenihih je bilo 69 domaćih državljana i 31 stranac. Prva stotka je i više nego komotno prešla predviđeni iznos a njihove zarade kretale su se u rasponu od 40 miliona dinara do 340 miliona.

Кada podnose prijave bogataši to mogu da učine u papirnom, ali i u elektronskom obliku. Zadnji rok je 15. maj, ove godine pada u sredu, pa potrebe da se zbog praznika ili vikenda produžava u 2019. nema. Кao prijava predata na vreme računa se ona koja je predata u pošti do ponoći. Što se tiče elektronskog slanja i popunjavanja, tu obveznik može u ponoć da klikne na send i da u roku ispuni svoju zakonsku obavezu. Lane je samo 35 prijava bilo podneto elektronskim putem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading