Mali: Italija jedan od vodećih privrednih partnera Srbije

Autor:

Vesti

02.04.2019

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas članovima Komore italijansko-srpskih privrednika, ekonomske rezultate Republike Srbije, i tom prilikom istakao da je Italija jedan od vodećih privrednih partnera naše zemlje.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Siniša Mali

Govoreći o ekonomskim rezultatima, Mali je istakao da prema najnovijim podacima, Republika Srbija u prvom kvartalu ove godine beleži suficit od 15,8 milijardi dinara, a da je bio planiran deficit od 19 milijardi dinara. To je za 34,9 mlrd dinara bolje od budžetskog plana, rekao je ministar finansija.

On je rekao i da su javne finansije Srbije sada stabilne, te da je nezaposlenost smanjena, a javni dug u padu.

Ministar je govorio i o merama za rasterećenje privrede, a koje treba da doprinesu daljem privrednom rastu i zapošljavanju. U tom kontekstu, on je podsetio ona smanjenje poreskog opterećenja rada, ukidanjem doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca. 

„Ovom merom smanjeno je poresko opterećenje prosečne neto plate sa 63% na 62%“, rekao je ministar i podsetio da su smanjeni parafiskalni nameti, ukidanjem pojedinih naknada, uz jedinstveno zakonsko uređenje te oblasti. On je istakao i da će se raditi na daljem poreskom rasterećenju rada.

Siniša Mali je naglasio i da je predviđeno značajno povećanje javnih investicija, te da je u ovoj budžetskoj godini 30 milijardi dinara više namenjeno za tu svrhu.

Takođe, ministar je istakao da među prioritete ekonomske politike, između ostalog, spada dalje poresko rasterećenje rada, transformacija Poreske uprave, dalje unapređenje politika i procedura kod neporeskih davanja (takse i naknade), kao i dalje povećanje kapitalnih investicija.

Kada je reč o saradnji sa Italijom, ministar je dodao da ta zemlja, već dugi niz godina, predstavlja najvažnije izvozno tržište za robu iz Srbije, odnosno drugog spoljnotrgovinskog i uvoznog partnera.

- U periodu između 2008. i 2018. godine, nivo izvoza u Italiju povećan je 2,6 puta, a u istom periodu iznos uvoza povećan je 1,4 puta. Pokrivenost uvoza izvozom sa 51 došla na 97 procenata - istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, iako je od 2016. godine Savezna Republika Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, italijansko tržište je i dalje na prvom mestu kada je u pitanju srpski izvoz.

On je dodao i da se u prošloj godini, na ukupnu razmenu sa Italijom odnosilo 10,6% razmene Srbije sa svetom, odnosno 12,2 odsto izvoza i 9,3 odsto uvoza.

Govoreći o italijanskim investicijama u Srbiji, Mali je naveo da u Srbiji trenutno posluje više od 400 kompanija u italijanskom vlasništvu i još oko 1.300 koje su u delimičnom italijanskom vlasništvu, te da sve one zapošljavaju više od 26.000 radnika.

Predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika Đorđo Markeđani istakao je da je ovaj sastanak osnov za jačanje i produbljivanje dalje saradnje. 

- Želimo da broj italijanskih preduzeća u Srbiji bude sve veći. Smatramo da ima dosta prostora da dođe još malih i srednjih preduzeća u Srbiju i da je važno da imaju otvoren kanal komunikacije sa predstavnicima institucija - rekao je Markeđani.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo istakao je da je Italija čvrst oslonac Srbiji na putu evropskih integracija i izrazio očekivanje da će se ekonomska saradnja dve zemlje u budućnosti još više produbiti. 

- Italija, osim što je drugi trgovinski partner Srbije, jedan je od najvećih poslodavaca u zemlji. U interesu je italijanskih preduzeća da rade, uz puno poštovanje lokalnih propisa, ali je važno da im se to obezbedi, uz savestan i nepristrasan odnos prema njima - rekao je ambasador Italije. 

Sastanku su prisustvovali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, kao i v.d. pomoćnici ministra finansija za finansijski i fiskalni sistem Filip Šanović i Dragan Demirović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Natasa

02.04.2019 14:36

Srbija je stekla veliki broj prijatelja.

Vuki

02.04.2019 14:49

Italijanske kompanije koje posluju u nasoj zemlji pružaju potvrdu stabilnog poslovnog okruženja, dobrih uslova i podsticaja koje Srbija nudi stranim kompanijama

milence

02.04.2019 23:51

Veoma znacajan partner za nasu zemlju a sve zahvaljujuci naporima nase vlade da ekonomski ojacaju Srbiju.