Nema više: Bankama zabranjeno da obmanjuju reklamama

Autor:

Vesti

02.04.2019

05:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do stana za deset dana, kredit samo uz ličnu kartu, bez naknade, besplatno... Ovo su samo neki od reklamnih slogana banaka koji odlaze u istoriju jer je juče na snagu stupio novi pravilnik NBS o oglašavanju finansijskih usluga koji predviđa mnogo stroža reklamiranja.

Tako se više neće dešavati da nas banke namame ponudama u kojima obećavaju novac bez po muke, a da nam tek na licu mesta kažu da to baš i nije tako i da moramo da ispunimo određene uslove da bismo do njega došli. Na primer, ukoliko reklamiraju kredit bez troškova, to znači da apsolutno nikakvih dodatnih izdataka ne sme biti, skrivenih, pratećih i naknadnih.

Garantovano odobrenje će moći da se nađe u reklami samo ako sklapanje ugovora ne zavisi od ispunjenja drugih uslova, a poruka "vraćamo vaš novac", kojom sve češće pokušavaju da nas pridobiju, znači da će banka morati da nam sredstva isplati bez uslovljavanja, i to sav iznos.

Ukratko, banke više neće smeti da u reklamama izostave ili prikriju bilo koju informaciju neophodnu za procenu usluge koju nude. Međutim, Dejan Gavrilović iz Efektive podseća da je ovakvo reklamiranje bilo zabranjeno i Zakonima o oglašavanju i zaštiti potrošača, ali da banke to nisu poštovale.

Foto: Medija centar Beograd
Dejan Gavrilović

GAVRILOVIĆ: Prošle godine tužili smo dve banke koje su tvrdile kako je njihova štednja najbolja, a nije

- Mi smo prošle godine tužili dve banke koje su u isto vreme tvrdile kako je njihova štednja najbolja, a ispostavilo se da najbolju kamatu ima treća, koja se čak i nije reklamirala. Deluje da su i ova nova pravila kozmetičke prirode. Ipak, to što će banke ubuduće morati da dostavljaju medija plan kako će reklamirati proizvod, NBS se čini kao dobra ideja - dodaje Gavrilović. 

Ovo više neće moći

- Reklamirati proizvod kao besplatan, bez naknade, 0 troškova i slično ako se od korisnika naplaćuju kamata, naknade i drugi troškovi ili je zaključenje ugovora uslovljeno drugim ugovorom koji korisniku stvara trošak (npr. osiguranje od gubitka posla)
- Da napišu "garantovano odobrenje" ukoliko ono zavisi od ispunjenja drugih uslova
- Da u reklami stoji "vraćamo vaš novac" ako je on uslovljen na bilo koji način i podrazumeva manji iznos od uplaćenog
- Da korisnicima nude poklon ako se od njih zahteva da pod određenim okolnostima vrate učinjenu korist
- Koristiti floskule - mi smo najbolji, najpovoljniji, vaša štednja je kod nas najsigurnija, jer je isticanje sigurnosti neke banke način da se sve druge banke prikažu kao nesigurne

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading