GUVERNERKA ZA SRPSKI TELEGRAF: Devizne rezerve veće za 1,6 milijardi evra

Autor: I. Ž.

Vesti

18.03.2019

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) uvećane su za godinu dana za čak 1,6 milijardi evra. One su na kraju februara iznosile 11,398 milijardi evra, u odnosu na prošlogodišnjih 9,791 milijardi evra. U odnosu na januar ove godine, devizne rezerve su porasle za 51,9 miliona evra.

RepublikaFoto: Tanjug
Jorgovanka Tabaković

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković za Srpski telegraf je objasnila da je pomenuto povećanje gotovo u celini rezultat aktivnosti NBS.

- Centralna banka je svojim intervencijama kupovinom deviza, što je dalo efekat na uvećanje rezervi od 1,54 milijarde evra, uticala na povećanje sigurnosti i otpornosti finansijskog sistema, dok su ostali tokovi bili uravnoteženi. Ovo je još značajnije ako se ima u vidu činjenica da se država tokom ovog perioda, tačnije u decembru 2018, značajno razdužila po osnovu dospeća evroobveznica, u iznosu od milijardu dolara - poručila je Tabakovićeva. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading