Šta se trenutno dešava sa Bitkoinom?

Autor: Republika

Vesti

14.03.2019

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prethodnih nekoliko dana, tačnije od 4. marta do danas, Bitkoin je zabeležio rast od oko 4%, i sada mu se vrednost kreće iznad 3800 dolara. Da li će se ponoviti vrtoglavi rast koji je imao krajem 2017. ostaje da vidimo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bitkoin

Bitkoin je vrsta digitalnog novca (kripto valuta). Ono što ga čini različitim od konvencionalnog novca jeste to što niti jedna institucija ne kontroliše mrežu Bitkoina, što znači da banka ne može kontrolisati vaš novac. U maju 2010. godine cena jednog Bitkoina iznosila je 0.003 dolara, dok je rekordnu vrednost Bitkoin dostigao u decembru 2017. kada je vredio preko 17.000 dolara.

Mnoge države su proglasile Bitkoin legalnim što je imalo pozitivan uticaj na njegovu cenu. Jedan od razloga zbog čega je cena Bitkoina porasla, jeste i to što nije pod uticajem vlada država. Bitkoin se prati kroz javni onlajn zapis poznatiji pod imenom „block chain“. Konačan broj Bitkoina može biti proizveden kroz proces koji se naziva „rudarenje“, a ustvari predstavlja rešavanje kompleksnih matematičkih problema. Jedna od najvećih privlačnosti ovog načina trgovine je u tome što i pored toga što je evidencija transakcija javna korisnici koji vrše transakcije ostaju anonimni.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading