Država za radnike "Goše" uradila i više nego što je mogla

Autor:

Vesti

22.08.2017

19:05 >> 19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radnici šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke, koji su u štrajku već pet meseci, protestovali su ispred Vlade Srbije zahtevajući da ih neko primi i kaže šta će biti s njima. Oni traže od države da im pomogne da ostvare svoja prava kao što je, tvrde, pomagala i drugim privatnim firmama: "Fijatu", "Gorenju" i "Agrokoru".

RepublikaFoto: Tanjug
Radnici kompanije "Goša" protestvovali ispred Vlade Srbije

Komentarišući zahteve zaposlenih u "Goši" da im država, koja im je više puta izlazila u susret iako je reč o privatnoj firmi, ponovo pomogne, vlasnici pojedinih privatnih kompanija su naveli da bi na taj način bila ugrožena ostala preduzeća koja se bore na tržištu.

Nije fer

- To nije fer, i ako je država i pomogla, dosta je bilo. Zašto onda sve privatne firme u Srbiji ne bi dobijale pomoć države. I kod nas postoje problemi, ali ne tražimo da ih rešavaju ni premijer, ni predsednik. Ako sami kroz kvalitet ne uspemo da se nametnemo na tržištu, ne može niko da nam pomogne. Ako ćemo ovako razmišljati, država može da nekome da i milijardu dinara, ali ako nemate proizvod, to su bačene pare, koje ne daju nikakve rezultate, već samo prave još veće gubitke - apeluje Branislav Mihajlović, vlasnik firme za proizvodnju komunalne opreme "Resor" iz Niša. Stav da bi država ustupcima prema "Goši" ugrozila rad drugih firmi koje se jednako bore na tržištu, dele i drugi.

- Voleo bih da i meni država pomogne, ali se sami snalazimo i niko nas ne pita. Ovo je pritisak na Vladu da napravi ustupak - kaže Branislav Pešić, privrednik iz Leskovca.

Da su argumenti štrajkača neodrživi, govori i to što se država nije mešala u slučaj "Gorenja", radnici su sami postigli dogovor sa poslodavcem, u "Agrokoru" je država učestvovala savetodavno, dok se u situaciju sa "Fijatom" umešala s obzirom na to da ima vlasnički udeo u ovoj kompaniji.

Usluga radnicima

Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis i Ekonometar, smatra da je država u ovom slučaju uradila i više nego što je mogla.

- Jedino što još može da uradi jeste da pokuša da bude medijator u celom ovom procesu, da stupi u kontakt sa novim-starim vlasnikom. Više od toga ne može da uradi, pogotovu jer je dosad već znatna sredstva iskoristila. Ne znam ni koju su pravnu formu našli da se na taj način interveniše. To je bila usluga radnicima i urađeno je u znak dobre volje, ali za to mora da se nađe materijalno opravdanje. Zašto bi država, i da ima para u budžetu, plaćala radnike koji rade za privatnog poslodavca. Glavne poteze mora da vuče vlasnik firme, a ne država, to je suština problema. Eventualno bi trebalo da zajedno idu preko slovačke vlade, da internacionalizuju ceo problem - kaže Nikolićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading