Sporazum stupa na snagu: Pravo na ruske penzije udovicama i udovcima u Srbiji

Autor: Tanjug

Vesti

28.02.2019

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Srbije, koji su deo radnog veka proveli na poslovima u Rusiji, mogu od danas u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da apliciraju da im se uvaži radni staž i tako ostvare pravo na penziju, jer stupa na snagu socijalni sporazum između Srbije i Ruske Federacije, piše Politika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracijha

- Ovo pravo moći će da ostvare samo zaposleni iz Srbije koji su radili u Rusiji, ali ne i Rusi koji su zaposleni kod nas, budući da je reč o jednosmernom sporazumu koji je bio važan da se potpiše s obzirom na to da je veliki broj naših građana radio u Rusiji osamdesetih godina - izjavio je ministar rada Zoran Ðorđević.

Pravo na porodičnu penziju ostvaruje se po smrti korisnika starosne ili invalidske penzije, odnosno po smrti osiguranika koji je ispunio uslove za penziju i to po propisima države u kojoj je radio. Transfer penzije ako bude priznata, vrši se tromesečno po pribavljanju potvrde o životu.

Ovo važi, pre svega za one kojima su plaćeni doprinosi i koji sada imaju obavezu da popune jedinstveni upitnik i apliciraju za obračun radnog staža. Pre nego li neko dobije penziju iz Rusije, srpski penzijski fond će podatke iz upitnika proveriti sa ruskim penzijskim fondom, prenosi Politika.

 

 

Onima koji nemaju u Srbiji dovoljno radnog staža sabiraće se i godine koje su na radu proveli u Rusiji i spojiti kako bi na osnovu tog zbira ispunili u potpunosti uslov da se penzionišu.

Pravo na ovu privilegiju o kojoj se s Rusijom pregovara skoro deceniju, neće imati oni koji su radili u nekoj bivšoj republici ŠSR-a. Potpisani sporazum, osim penzijskog i invalidskog osiguranja, obuhvata i pravo na naknadu pogrebnih troškova i davanja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti. Po sporazumu pravo na primanja iz dve države imaće članovi porodica s prebivalištem na teritoriji jedne od ugovorenih strana, pa će tako moći da ostvare pravo na starosnu, invalidsku i porodičnu penziju.

Ono što je važno je da će se isplata obavljati tromesečno, direktno nalični račun penzionera i to pošto isplatilac PIO fond Srbije ili Rusije dobije potvrdu o životu primaoca penzije. Oni koji budu primali rusku penziju biće u obavezi da četiri puta godišnje, pre svake isplate, dostave potvrdu o životu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading