Kinezi dali reč: Ostajemo u Srbiji

Autor:

Vesti

25.01.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kvote za čelik se uvode i u Srbiji, odlučila je Evropska komisija uprkos uveravanjima da do toga neće doći! Iako ova odluka nije idealna po nas, stručnjaci su uvereni da ove mere neće značajnije ugroziti naše tržište.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Železara Smederevo

Tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Evropa i SAD imaju veliki strah od Kine i da gledaju kako da zaustave kineski prodor, a da smo mi tu kolateralna šteta.

- Dobili smo neke usmene garancije, ali... zašto nisu izuzeli nas, ako su izuzeli Norvešku, Lihtenštajn, Island, koje imaju isti SSP kao i mi? Ako su izuzeli njih, mogli su i nas - poručio je Vučić.

SPASLI ŽELEZARU

On je rekao da su se predstavnici države tim povodom sastali sa kineskim partnerima (čelnici kineske kompanije "HBIS grupa", koja je preuzela Železaru Smederevo, prim. aut.).

- Kinezi su naši prijatelji. Oni su nam spasli železaru, radnike u Smederevu, kao i Bor i borski rudnik - naglasio je Vučić.

Izvozićemo deset odsto manje čelika

Na sajtu Svetske trgovinske organizacije objavljene su kvote za uvoz čelika iz trećih zemalja, po kojima Srbija od 2. februara do 30. juna ove godine može da izveze 56.480 tona hladno valjanog čelika, što je 10 odsto manje nego što je izvezla na tržište EU u istom periodu 2018.

Takođe, srpski izvoz tog proizvoda od 1. jula ove do 30. juna 2020. može dostići 145.275 tona, a od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. godine 152.539 tona. Naša zemlja je dobila kvotu i za proizvode od kalajisanog metala i ona iznosi 30.545 tona za petomesečni period, što je oko 20 odsto manje nego što je izvezla u 2018.

Dok za proizvode od toplo valjanog čelika postoji opšta kvota za sve zemlje koje nisu članice EU i ona u narednih pet meseci iznosi 3,3 miliona tona. Ko bude izvozio preko ovog limita, moraće da plati carinu od 25 odsto.

Međutim, kako Srpski telegraf saznaje, kineska kompanija HBIS zasad nema nameru da se povuče iz smederevske železare uprkos najnovijim merama EK.

- Na sastanku sa srpskim predstavnicima Vlade Kinezi su ih uverili da ne razmišljaju o eventualnom napuštanju proizvodnje zbog uvođenja kvota. Oni su sigurni da je železara dobra investicija - kaže naš sagovornik uz napomenu da su kineski poslodavci uvereni da će im se na duži rok i te kako isplatiti to što su preuzeli smederevsku železaru.

- Kinezi nisu poput Amerikanaca, čiji se "Ju-Es stil" brže-bolje povukao čim je počela da opada cena čelika na svetskom tržištu. Kineske kompanije poslovanje gledaju dugoročno - ističe naš izvor.

  • Drugi po redu izvoznik bila "HBIS grupa" u prvih 11 meseci 2018.
  • 695,3 miliona evra bila vrednost izvoza HBIS u prvih 11 meseci 2018.
  • 10.000 porodica zavisi od rada železare

Da Srbija neće osetiti veće posledice uvođenjem ograničenja, ocenio je i predsednik EK Žan-Klod Junker.

- U okviru predloženih zaštitnih mera na uvoz čelika u EU, uobičajeni trgovinski tokovi Srbije za tri kategorije proizvoda ne bi bili uopšte ili bar ne značajno pogođeni - obavestio je Junker srpskog predsednika.

BEZ VEĆIH POSLEDICA

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da, iako još nije potpuno jasno kakve će mere tačno biti, one najverovatnije neće bitnije pogoditi naše tržište.

- Ne bi trebalo da te mere imaju neke veće posledice po nas. Verujem da će rukovodstvo železare i Vlada Srbije uspeti da te viškove, koji će ostati ili ih nećemo moći prodavati u uslovima žestoke restrikcije, kompenzuju i da železara nastavi da radi uspešno - rekao je Kovačević. I. Žigić

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading