"MERKATOR": BEZ POSLA OSTAJE 500 RADNIKA

Autor:

Vesti

15.08.2017

06:05 >> 18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslovođe obavestile zaposlene da se od 1. januara zatvara više od 100 maloprodajnih objekata, šest veletrgovina i distributivnih centara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bez posla ostaje 500 radnika

Vest da bi "Merkator S" uskoro mogao da se povuče iz Velike Plane, Požarevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Azanje, Markovca i Petrovca na Mlavi juče je stigla iz usta onih koji su najugroženiji - radnika.

Kriza u "Agrokoru" zbog kojih je hrvatska, ali i slovenačka i bosanska, privreda u problemu, preliva se polako i u Srbiju. Nakon što je Slavko Ledić, predsednik uprave trgovinskog lanca "Konzum", koji je u sastavu koncerna "Agrokor", izjavio da se planira zatvaranje 80 do 100 prodajnih objekata, ali i otpuštanje radnika, ista vest saopštena je i radnicima u Srbiji.

- Kako je nama objašnjeno, gazde imaju nameru da se, mimo svih zakona, na fin način reše više od 500 radnika do kraja godine. Preneto nam je da od 1. januara 2018. neće više poslovati u Velikoj Plani, a radnici će biti upućeni u druge objekte, udaljene i po 50 kilometara. Priznaćete, nije realno da mi iz Velike Plane putujemo u Požarevac ili Kragujevac da radimo. Dvosmenski rad, kakav je u trgovini, gotovo je nemoguće ispratiti, pa ćemo onda i sami napustiti posao - kaže radnik Aleksandar, koji je zaposlen u jednom od prodajnih objekata u Velikoj Plani.

ČULI OD POSLOVOĐA

Iako ništa nisu dobili napismeno, Aleksandar kaže da je ta informacija najpre saopštena rukovodiocima, koji su to preneli poslovođama, a ovi radnicima... A takve vesti se, naravno, brzo šire.

- Baš su nam kolege iz "Merkatora" kazale da su čuli za plan da se ugasi 100 maloprodajnih objekata i šest veletrgovina, distributivnih centara, što praktično znači da bez posla ostane više od hiljadu radnika - potvrđuje priču radnika iz Velike Plane i Milan M., radnik u Smederevu, povezujući sve ovo sa pričom kako će "Agrokor" povući u propast i ostale, a da su oni samo kolateralna šteta.

Engleski časopis Ekonomist je pre samo dva-tri dana objavio članak "'Agrokor', supermarket čiji kolaps preti Balkanu", međutim, radnici kažu da ne čitaju stranu štampu, ali da im je dovoljno i ovo što su čuli od poslovođa, a njima, smatraju, nije tek tako napomenuto da prenesu lošu vest.

GLASINE

U "Merkatoru" pak tvrde da je reč o zlonamernim glasinama koje neko širi među radnicima. Baš zarad radnika i njihovih porodica biće dobro ako je tako, da Englezi nisu u pravu.

- Svakako da postoji određena doza straha jer u Hrvatskoj situacija nije nimalo ružičasta, ali "Merkator S" je u vlasništvu "Merkatora" iz Ljubljane, čiji je samo delom vlasnik "Agrokor", tako da ta kriza iz Hrvatske ne može direktno da se prelije u Srbiju. Mi poslovanje "Merkatora" u Srbiji pratimo redovno i informacije koje imamo su da mimo smanjenja broja radnji koje su imali po odluci Komisije za konkurenciju, drugog nema, čak planiraju da u sledećih nekoliko godina otvaraju nove. Ono što je nama poznato jeste problem oko električne energije, nastao delom njihovom krivicom, a delom zbog odnosa sa vlasnicima prostora gde su zakupci, ali to je prevaziđemo - tvrdi Žarko Malinović, sekretar

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading