Veliki jubilej naše rafinerije: 50 godina prerade nafte u Pančevu

Autor: Republika

Vesti

18.12.2018

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od najmodernijih rafinerija u ovom delu Evrope, Rafinerija nafte u Pančevu kompanije NIS, obeležava veliki jubilej - 50 godina od početka rafinerijske prerade u Srbiji, a svečanosti koja je tim povodom održana večeras u zgradi Geozavoda u Beogradu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, top menadžment NIS-a, poslovni partneri kompanije i druge javne ličnosti.

Foto: Republika.rs
NIS

Poluvekovno iskustvo pančevačke Rafinerije svedoči  o bogatoj istoriji rafinerijske prerade u našoj zemlji. Kako se moglo čuti na skupu, reč je o pet decenija punih izazova i hrabrih odluka, ali i  neprestane  težnje  i izražene  želje  zaposlenih i rukovodstva kompanije da se dostigne glavni cilj, a to je tehnološki razvoj,  modernizacija naftnog sektora, a samim tim i  ekonomski  napredak Srbije.  
Zahvaljujući ulaganjima u modernizaciju rafinerijskih postrojenja koja se ubrzanim tempom odvija od 2009. godine, pančevačka rafinerija danas proizvodi goriva evropskog kvaliteta, što je donelo NIS-u strateški  važnu poziciju lidera na regionalnom tržištu naftnih derivata,  ali i doprinelo unapređenju energetske stabilnosti Republike Srbije.  

Povodom 50. rođendana rafinerijske prerade NIS-a, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije, istakao je: 

RepublikaFoto: Republika.rs

„Ovo je godina jubileja i veoma sam zadovoljan što i ovog puta možemo da podelimo nove dobre rezultate. Prema svim pokazateljima, ove godine ćemo imati  apsolutno rekordnu preradu u Rafineriji, a u odnosu  na prošlu godinu  i veći promet i izvoz derivata.  Investicije u poslovne projekte i u  lokalnu zajednicu, u ovoj godini su više nego u prošloj. Sve ovo ne bi bilo moguće bez jako dobre saradnje sa našim akcionarima, pre svega sa Vladom Republike Srbije i Gasprom njeftom, kao i sa našim poslovnim partnerima. Naš strateški cilj je stvaranje novih vrednosti za naše akcionare,  za zajednicu i za naše zaposlene.  Dalja modernizacija rafinerije, digitalna transformacija i povećanje efikasnosti, modernizacija prometa, izgradnja novih postrojenja u skladu sa principima zelene energije, kao i nastavak ulaganja u zajednicu – samo su neke od njih“. 

Aleksandar  Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, ukazao je na značaj pančevačke rafinerije za domaći energetski sektor:

RepublikaFoto: Republika.rs

“Naftna industrija Srbije je jedan od najznačajnijih segmenata naše privrede i ekonomije i jedan od najvažnijih stubova našeg energetskog sistema. Želim da se zahvalim na današnji dan svim ljudima zaposlenima u NIS-u, kao i našim partnerima iz Gasprom njefta na stabilnoj poslovnoj politici. NIS je bez sumnje jedan od ključnih zamajaca naše ekonomije i privrede, ali  i ključni segment našeg daljeg razvoja. Kompanija koja se pokazala kao stabilan partner i ozbiljan segment našeg ukupnog industrijskog razvoja, koja zajedno sa Vladom Republike Srbije vodi uspešnu politiku energetske stabilnosti i sigurnosti građana u oblasti snabdevanja energentima. Svih ovih godina, NIS je lider u oblasti kvaliteta i na ponos cele Srbije se razvija, ostvaruje nove vrednosti, definiše nove standarde. Ponosan sam na NIS, mislim da cela Srbije treba da bude ponosna na NIS i sve one stotine hiljada ljudi koji su prošli kroz ovaj sistem i na taj način učestvovali u ekonomskom razvoju Srbije. Naftna industrija Srbije predstavlja lidera u svojoj oblasti, lidera u regionu, koji nameće nove kvalitete, kako po pitanju ostvarivanja poslovnih rezultata, tako i u oblasti zaštite životne sredine, efikasnosti i svega onog što nosi 21. vek. Sa ponosom gledamo kako se NIS razvija kao deo našeg zajedničkog aranžmana sa Gasprom njeftom, u kome je Srbija značajan akcionar i mi zajedno razvijamo tu kompaniju po najvišim standardima.”

Foto: Republika.rs

Kako se na skupu moglo čuti, NIS ostaje dosledan daljem povećanju efikasnosti procesa prerade u okviru druge faze monderizacije koja se trenutno odvija u Rafineriji nafte u Pančevu, a reč je o izgradnji postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, investiciji vrednoj više od 300 miliona evra.  Novo postrojenje omogućiće od trećeg kvartala naredne godine, kada je planiran završetak projekta,  proizvodnju veće količine najkvalitetnijih naftnih derivata, pre svega dizela, kao i početak proizvodnje koksa, proizvoda koji se sada uvozi u Srbiju. 

Pored modernizacije prerađivačkog kompleksa  NIS,   značajni rezultati ostvareni su i u segmentu ekologije. Rafinerija nafte u Pančevu je prvo energetsko postrojenje  koje je dobilo IPPC dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine  kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading