HRVATIMA ROK SEDAM DANA DA UKINU TAKSE

Autor:

Vesti

08.08.2017

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naš cilj nije da vodimo rat, već da zaštitimo naše interese i bićemo prinuđeni na kontramere ukoliko se ne dogovorimo, poručio ministar Ljajić

RepublikaFoto: Tanjug
Rasim Ljajić: Naš cilj je da zaštitimo naše interese

Hrvatska ima rok od sedam dana da povuče diskriminatorske odredbe kojim je povećala takse za uvozno voće i povrće iz trećih zemalja i uskladi ih sa tržišnim standardima ili će uslediti kontramere, poručeno je sa sastanka resornih ministara Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije održanom u Sarajevu.

Ministri su se složili da su narušena načela STO i SSP, koji zabranjuju diskriminaciju strane robe u odnosu na domaću, i zatražili hitan sastanak sa hrvatskim ministrom do kraja nedelje u Podgorici. Oni su potpisali i zajedničko pismo koje će uputiti Evropskoj komisiji sa pozivom da se uključi u rešavanje problema, dogovoreno je da do okončanja svaka zemlja ponaosob sprovodi mere u cilju sopstvene zaštite, kao i da Makedonija i Crna Gora kao članice STO pokrenu odgovarajuće mehanizme u ovoj organizaciji.

TRI OBJAŠNJENJA

Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić je nakon sastanka istakao da su ove mere protekcionističke, nisu u duhu dobrosusedskih odnosa i stvaranja slobodnog tržišta kojem težimo.

- Apelovali smo nedelju dana na zvanične institucije da se ispita njihova odluka, a dobili smo vrlo uvredljiva objašnjenja. Prvo je rečeno da je u pitanju usklađivanje sa cenama u EU. Međutim, takse za istu vrstu kontrole u Nemačkoj iznose 22 evra. Zatim je rečeno da je to ništa drugo nego zaštita njihovih potrošača. Taksa za hrvatske proizvođače je 90 kuna, a za one izvan EU 2.000, dakle, ne radi se o zaštiti potrošača, već proizvođača. A poslednje objašnjenje, koje vređa zdrav razum, jeste da ovo nije mera protiv zemalja regiona, već mera prema 168 zemalja - ističe Ljajić, dodajući da naš cilj nije da vodimo rat, već da zaštitimo naše interese, te da ćemo biti prinuđeni na kontramere ukoliko se ne dogovorimo.

SASTANAK U SKOPLJU

Podsetimo, Srbija je već počela sa određenim merama, pa je tako pojačana kontrola svake pošiljke biljnog i životinjskog porekla iz Hrvatske, a prema Ljajićevim rečima, nadzor će biti dodatno pojačan. Ministri su se založili da se ovakvi sastanci redovno održavaju, pa je naredni zakazan za septembar u Skoplju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading