Skraćenje radnog vremena za Srbe pusti san: Šest sati rada može, ali uz manje plate!

Autor:

Vesti

04.12.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uveo je petočasovno radno vreme i firma mu je procvetala! Stefan Arstol, vlasnik firme "Tover Pedl Bords" iz Kalifornije, 2014. uveo je radno vreme od osam do jedan sat. Za godinu dana njegova kompanija je proglašena za najbrže rastuću u San Dijegu, a tim od svega devet zaposlenih zaradio je devet miliona dolara prihoda.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

EFIKASNIJI RAD

Skraćenje radnog vremena je san i mnogih Srba, ali ovdašnji poslodavci ističu da bi to za posledicu imalo i smanjenje zarada. 

Međutim, u srpski parlament već je upućen predlog za izmenu Zakona o radu kojim bi se radno vreme u Srbiji skratilo na šest sati. Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koji je predložio izmene, kaže da bi na taj način produktivnost bila povećana, ali i zadovoljstvo radnika zbog činjenice da imaju više vremena za sebe.

- Tako bi se smanjio broj bolovanja, pa samim tim i troškovi poslodavca i države, a efikasnost na poslu i kvalitet usluge bi se povećali. Bolje je efikasnije raditi šest sati nego manje efikasno osam - obrazložio je Gojković podsećajući da je proizvođač automobila "Tojota" ovakav sistem uveo još pre 13 godina.

Ovu ideju zdušno su podržali sindikati, ali ističu da bi trebalo početi od regulisanja prekovremenog rada.



- To je san svakog radnika, imali bi više vremena za sebe, pa bi i bolje radili. To bi stvorilo mogućnost i za nova radna mesta. Ali sve pod uslovom da to ne dovede do smanjenja plata. Ovo je zemlja u kojoj se radi i po 12 sati i mi vodimo veliku bitku da se prekovremeni rad ne zloupotrebljava i da se plaća - kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Oni rade skraćeno

  • Švedska 6 (pojedine firme)
  • Francuska 7 sati
  • Australija 6 sati rade petkom
  • Japan neke firme uvele premijum petak, kada se radi do tri po podne

Međutim, Dragoljub Vukadinović, predsednik NO "Metalac", smatra da skraćenje radnog vremena nije dobra ideja.

- Svet najvećim delom radi osam sati, da ne pričam o Dalekom istoku, gde imamo najveće stope rasta, a gde se radi po 12 sati. Treba računati da imamo pauzu od pola sata, što znači da to već nije osam sati. Ovo je neko humano vreme, radite osam sati i imate mogućnost i za predah, što je bolje nego da ste šest sati pod stresom - ocenjuje Vukadinović.

Rajić: Nismo dovoljno bogati

Dragoljub Rajić, konsultant Mreže za poslovnu podršku, veruje da je kraće radno vreme moguće samo u bogatim zemljama. 

- Ako bi do toga i došlo, morale bi i plate biti linearno smanjene, a onda niko ne bi bio zadovoljan, ni zaposleni, ni poslodavci, koji bi morali da angažuju više radnika. To bi bilo moguće kada bi država smanjila poreze i doprinose na 20 odsto, kao u Bugarskoj, pa bismo mogli da radimo šest sati, a primamo platu kao da radimo osam - kaže Rajić i napominje da porezi i doprinosi kod nas iznose 64,5 odsto dohotka.

DA SE UGLEDAMO NA JAPANCE

Ni vlasnik "Mone" Uroš Momirović ne veruje da bi to urodilo plodom.

- Ljudi koji su motivisani rade i više od osam sati. Sve zavisi i od vrste posla, ali skraćenje radnog dana bi značilo manju osnovnu zaradu, pa bi bilo više prekovremenog. Na istoku, u Japanu i Kini, i na zapadu, u Evropi i Americi, teže i da više rade. Kada bismo sada želeli da radimo manje, kroz nekoliko godina bismo zaostajali za svetom više nego sad. Ja ne verujem u takvu budućnost - zaključuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading