U vrtićima i školama uskoro detektori za smrtonosni gas bez boje i mirisa, jedan od najopasnijih uzročnika raka pluća!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

17.11.2018

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U školama i vrtićima širom Srbije do kraja godine počeće postavljanje detektora koji će meriti nivo radona, jednog od najopasnijih uzročnika raka pluća.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ilustracija

Nakon što su rezultati merenja radona po kućama pokazali da veliki broj građana udiše ovaj gas u nedozvoljenim količinama, država je krenula u akciju kontrole kvaliteta vazduha u školskim ustanovama. Kako se saznaje, Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost uskoro će početi postavljanje detektora u 2.500 škola i vrtića, a nakon toga i u ovim ustanovama širom Srbije.

Reč je o gasu bez boje i mirisa, čija je koncentracija na otvorenom prostoru veoma niska. U zatvorenim prostorijama, međutim, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama i nepovoljno uticati na zdravlje. U organizam ulazi respiratornim putevima, a duža izloženost ovom gasu opasnija je po zdravlje.

Ima ga u kamenu, nema u drvetu

Radona najviše ima u zemljištu ispod ili oko objekta, i to u tlu koje sadrži glinu i fosfate. Ima ga i u građevinskim materijalima, nekim vrstama kamena, a najviše u granitu. Nema ga u drvetu, staklu, tkaninama.

Ovaj radioaktivni gas prolazi kroz temelje kuća i ventilacione otvore, te koncentracija zavisi od konstrukcije zgrade, kvaliteta prozora, kao i od visine na kojoj se stan nalazi. Najviše ga ima u podrumima i stanovima u prizemlju, a najmanje u objektima sa velikim prozorima i otvorima. Otvoreni prozori i ventilacija garantuju manje radona.

Deca istovremeno danas sve više vremena provode u školama i vrtićima. Zato želimo da proverimo prisustvo radona i kvalitet vazduha koji udišu i na kraju da savetujemo direktore ustanova kako da otklone ovaj opasan gas", kaže izvor. Prvi detektori biće postavljeni za mesec dana, a nakon šest meseci nadležna agencija će početi da ih sakuplja. Uređaji su potpuno bezopasni, postavljaju se uglavnom na ormane i važno je ne pomerati ih. Nakon šest meseci šalju se na očitavanje u laboratorije u Švedsku, a rezultati se saopštavaju ustanovama. Direktor Agencije za jonizujuća zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Slađan Velinov potvrdio je da će ovom akcijom merenje koncentracije radona u Srbiji biti znatno prošireno.

"Pre tri godine smo merili nivo radona po domaćinstvima. Vlasnicima kuća i stanova u kojima smo izmerili visoke koncentracije dostavili smo potom vrlo detaljne projekte i predloge o načinima da smanje nivo radona koji udišu. Sve to sada ćemo raditi i u školama i vrtićima, a potom i u drugim javnim objektima ", precizirao je Velinov.

Ranija merenja u domaćinstvima pokazala su da radona najviše ima po objektima u Niškoj Banji, gde su izvori ovog opasnog gasa u zemljištu i vodi, ali i da su radonu najviše izloženi ljudi koji žive u starim kućama, najčešće po selima širom Srbije. Za stare kuće dozvoljena koncentracija radona je do 400 bekerela, a za nove objekte do 200 bekerela po metru kubnom.

U Agenciji za jonizujuća zračenja pripremili su i novi zakon, koji će dodatno proširiti preventivne mere zaštite stanovništa od štetnih zračenja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading