Oboleli od multiple skleroze nisu znali koju bolest imaju! Kada su se javili ovi simptomi shvatili su šta ih je snašlo

Autor: A. V. Marković

Vesti

16.11.2018

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema istraživanju koje je Društvo multiple skleroze (MS) Srbije radilo sa obolelilma od multiple skleroze, a u kojem je učestvovalo 595 ispitanika, od kojih 209 muškaraca i 386 žena, zaključeno je da od 409 ispitanika njih čak 239 smatra da nemaju dovoljno informacija o lečenju i lekovima niti o samoj bolesti.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Većini ispitanika bolest je dijagnostikovana pre 15 godina, a na pitanje na koji način bi ispitanik mogao da učestvuje u radu Društva MS, odgovori su bili vezani za prenos iskustava o bolesti i njenom lečenju među članovima, zalaganje za poboljšanje kvaliteta života obolelih, pomoć u organizaciji rada, neki su naveli da zbog problema sa hodom mogu da komuniciraju samo telefonom.

Od 591 ispitanika koji su dali podatak o zaposlenosti, njih 105 zaposleno je sa punim radnim vremenom, a skraćeno radno vreme ima samo devetoro, dok je u invalidskoj penziji njih 283, ostali su u penziji ili nikada nisu ni bili zaposleni.

Na pitanje o formi MS, odgovorilo je 588 ispitanika, od kojih 310 nisu znali koju formu bolesti imaju. Od momenta kada su posumnjali na bolest do prvog obraćanja lekaru njih 300 se javilo lekaru u periodu kraćem od mesec dana.

Najviše osoba žalilo se na probleme sa hodom, na vrtoglavicu, bolne grčeve u nogama. Prisustvo samo jednog simptoma prijavilo je 449 ispitanika, dva simptoma 82, tri simptoma 7, a sva četiri pomenuta 6 ispitanika. Najveći broj ispitanika se zbog svojih tegoba javio lekaru opšte medicine, zatim neurologu, očnom lekaru, fizijatru, dok je 15 ispitanika zatražilo pomoć lekara drugih specijalnosti.

Na pitanje koliko je vremena proteklo od prvog odlaska kod lekara zbog navedenih simptoma do konačne dijagnoze MS odgovorilo je 559 ispitanika. Prosečno vreme je iznosilo oko 17 meseci, a kretalo se u opsegu od nedelju dana do 27 godina. 

Na pitanje koliko su navedeni relapsi (povratak bolesti) u poslednje 2 godine doveli do trajnog napretka i pogoršanja MS, odgovorilo je 568 ispitanika. Njih 185 označilo je pogoršanje bolesti kao malo, 142 kao prilično, a 46 kao veliko. Kod 195 ispitanika nije došlo do pogoršanja bolesti. Simptomi MS koji najviše ometaju svakodnevno funkcionisanje ispitanika su otežan hod, smetnje sa vidom, gubitak ravnoteže. 

Na pitanje da li su svojom voljom odustali od lečenja ili odbili lek koji im je neurolog propisao odgovorilo je 584 ispitanika i to potvrdno, tj. da su odustali od lečenja 83 ispitanika, a negativno (da nisu odustali od lečenja) većina, odnosno 501.

Oni koji su odustali, to su učinili zbog neželjenih efekata, neefikasnosti leka, i drugih razloga. U poslednje dve godine od 567 ispitanika, njih 126 reklo je da ni malo nisu zadovoljni svojim lečenjem, kod 208 zadovoljstvo je bilo malo, kod 189 prilično, a kod 44 veliko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading