Izuzetni rezultati Kampanje Ministarstva zdravlja: Smanjena potrošnja antibotika

Vesti

15.11.2018

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojne aktivnosti Ministarstva zdravlja u protekle tri godine, u cilju suzbijanja prekomerne potrošnje antibiotika, dovele su do značajnog smanjenje potrošnje antibiotika.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prvo u 2016., a zatim i u 2017. godini od pokretanja Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika, ukupna potrošnja antibiotika za sistemsku primenu smanjena je za 32.8 odsto. 

Takođe, izuzetan rezultat postignut je u oblasti pedijatrije. U periodu sprovođenja kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika, od 2014., stopa propisanih antibiotika na 1.000 dece smanjena je za 12 odst. Izražen je trend značajnog smanjenja stope propisanih antibiotika kod dece uzrasta od 2 meseca do 11 godina života kao i kod adolescenata, tokom 2017., u odnosu na 2016. godinu.

Naime, upotreba antibiotika za sistemsku primenu u Srbiji je progresivno rasla iz godine u godinu, a 2015. dostigla je svoj maksimum, sa zabrinjavajućim podatkom da je svakodnevno 37 od 1.000 stanovnika koristilo neki lek iz grupe antibiotika. Ova vrednost svrstala je Srbiju veoma visoko po potrošnji antibiotika u poređenju sa ostalim zemljama Evrope, a ujedno je zabeležen i visok nivo rezistencije kod svih ispitivanih vrsta bakterija.

Pojava novih multirezistentnih sojeva bakterija, odnosno onih koje su rezistentne istovremeno na tri ili više grupe antibiotika i koje mogu da postanu otporne na sve dostupne lekove preti da nas vrati u "pre-antibiotsku eru" kada transplantacije organa, hemoterapija malignih bolesti, intenzivna nega i druge savremene medicinske procedure ne bi bile moguće. 

U skladu sa globalnim inicijativama, Ministarstvo zdravlja je ovaj problem stavilo na listu svojih najviših prioriteta i u proteklom trogodišnjem periodu, a u saradnji sa velikim brojem najeminentnijih stručnjaka, pristupilo se izuzetno odgovornom i angažovanom radu na rešavanju evidentnog problema. Cilj je bio da se sprovođenjem sistemskih mera i aktivnosti sačuva efikasnost antibiotika i smanji antimikrobna rezistencija u Srbiji. 

Pokrenuta je nacionalna kampanja za racionalnu upotrebu antibiotika u okviru koje je posebna pažnja posvećena edukaciji zdravstvenih radnika, lekara raznih specijalnosti i nivoa zdravstvene zaštite, farmaceuta i drugog medicinskog osoblja, kao i edukacije za studente medicine i farmacije. Održano je 35 edukativnih seminara kojima je prisustvovalo blizu 7.000 zdravstvenih radnika - infektologa, mikrobiologa, hirurga, lekara opšte medicine...

Intersektorska radna grupa Ministarstva zdravlja izradila je nacrt Nacionalnog programa za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike, koji uključuje detaljan plan aktivnosti za sprečavanje širenja rezistencije u humanoj i veterinarskoj medicini. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading