Istraživanje o srpskim medijima pokazalo: Cenzura je izmišljotina, a govor mržnje svakodnevnica!

Autor: srbijadanas.com

Vesti

13.11.2018

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centar za medijski monitoring uradio je istraživanje na temu "Ima li u Srbiji cenzure i kako izveštavaju mediji"

RepublikaFoto: mc.rs
Sa konferencije u Medija centru

Centar za medijski monitoring uradio je istraživanje na temu "Ima li u Srbiji cenzure i kako izveštavaju mediji", fokusirajući se na tri segmenta javnosti unutar kojih je sproveo istraživanje, i to među štampanim medijima uz dodatak njihovih online izdanja, elektronskim medijima i objavama na društvenim mrežama.

Istraživanje Centra za medijski monitoring pokazalo je da nametnuta teza da su vladajući kadrovi uzurpirali kompletnu medijsku scenu apsolutno ne stoji, imajući u vidu da postoji ogroman broj elektronskih i štampanih medija koji otvoreno promovišu opozicione lidere i iznose antirežimske stavove. Glavni zaključak istraživanja je da cenzura ne postoji i da je veoma veliki prostor za kritiku i izražavanje mišljenja.

U okviru analize medijskih sadržaja pod nazivom "Ima li u Srbiji cenzure i kako izveštavaju mediji", relevantni statistički podaci pokazuju da je, primera radi, dve trećine tekstova u dnevnom listu Danas izrazito negativno orijentisano prema aktuelnoj vlasti, dok je taj procenat još veći kada su u pitanju autorski prilozi televizije N1.

RepublikaFoto: mc.rs

- Sa druge strane, nedeljnici NIN i Vreme, desetine portala sa velikim budžetima, kao i glasilo NDNV-a "Autonomija info" stoprocentno su okrenuti protiv režima. Ono što je simptomatično jeste da se u tekstovima ne poštuju osnovni kodeksi i zanatska pravila novinarstva, da se drugoj strani uskraćuje pravo na reakciju i da se tendenciozno, kao aksiomi, predstavljaju poluistine ili manipulativne tvrdnje - kaže Tomislav Lovreković, jedan od osnivača Centra za medijski monitoring i dodaje da je uobičajeno se napadi naročito pojačavaju kad god se intezivira pitanje rešavanja budućnosti Kosova i Metohije.

On napominje da u prilog tome da cenzure zapravo nema, svedoči činjenica da RTS redovno prenosi saopštenja svih opozicionih aktera, ali i da je na društvenim mrežama govor mržnje svakodnevni manir lidera organizacija koji se protive aktuelnom režimu.

RepublikaFoto: mc.rs
Gradiša Katić i Tomislav Lovreković

- Naši istraživači su utvrdili da opozicioni lideri 2,25 puta na dan iznesu uvrede ili pretnje koje bi morale biti službeno procesuirane od policije, kako potvrđuje i pravni tim Centra za medijski monitoring. Osim toga, gotovo svakodnevno, opozicionari kroz svoje objave traže zabranu medija, nazivaju štampana izdanja "toaletoidima", nazivaju protivnike "fašistima", "šljamom" i "s(tvorovima)", a medijske radnike "stokom". Interesantno je da se takvim kvalifikacijama po pravilu pridružuju i oni koji predstavljaju medijska i novinarska udruženja ili redovno pozivaju na zaštitu struke - zaključuje Lovreković.

Na predstavljanju rezultata istraživanja Centra za medijski monitoring prisustvovali su i novinarka TV Miks iz Kraljeva, Danka Gašić, novinarka TV Plus, Maja Živković i urednik nedeljnika Afera, Gradiša Katić, koji su učestvovali u sprovođenju istraživanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Svetislav

13.11.2018 15:07

NA zalost imamo ljude koji ne znaju drugacije da se bore za nesto osim vredjanja i lazi.

Joca

13.11.2018 15:08

govor mrznje je najgori nacin izrazavanja.

sasa

13.11.2018 15:09

O cenzuri prica samo opozicija.

Neca

13.11.2018 15:10

Nikad veca sloboda medija nego sada. Opozicija blati i pljuje aktuelnu vlast po cenu da steti i svom narodu, a o cenzuri na sva usta cim im se neko suprotstavi.