Imate pravo na odštetu! Svako ko se povredi u GSP-u može da dobije i do 16.000 €

Autor: blic.rs

Vesti

13.11.2018

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče na uglu Resavske i Krunske ulice, kada su se sudarili tramvaj na liniji 12A i automobil marke "dačija", jedna osoba izgubila je život, a nekoliko ljudi je povređeno. Ono što mnogi ne znaju je da ukoliko dođe do povrede tokom vožnje, svi putnici u gradskom prevozu imaju pravo na nadoknadu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto ilustracija

Naime, sva vozila, zaposleni i korisnici usluga javnog gradskog prevoza su osigurani, bilo da se radi o putnicima koji imaju kartu ili o onima koji se švercuju.

Ukoliko dođe do smrti putnika obeštećenje iznosi 8.000 evra, ukoliko dođe do trajnog gubitka opšte radne sposobnosti (invaliditeta) putnika on dobija 16.000 evra. Takođe, putnik dobija odštetu od 4.000 evra i za slučaj privremene sprečenosti za rad i stvarnih i nužnih troškova lečenja putnika.

Povređeni putnici bi prilikom podnošenja prijave, trebalo da znaju garažni broj vozila, broj linije i vreme kada se nesreća dogodila, a zahtev za odštetu podnose osiguravajućoj kući. Putnici bi nesreću trebalo da prijave vozaču, a ukoliko on nije video, njegova dužnost je da prijavi policiji ili dispečeru GSP. Takođe, sve veći broj vozila javnog prevoza ugrađuje kamere, kako bi se sami vozači zaštitili, ali i kako bi putnici imali dokaz o nesreći.

 

 

Pod putnikom u javnom prevozu smatra se osoba koje se nalazi u javnom prevozu i koja ima nameru da putuje bez obzira da li je kupio kartu ili ne, osoba koja se nalazi u krugu stanice, osoba koja je završila putovanje i napustila prevozno sredstvo, ali se i dalje nalazi u njegovog neposrednoj blizini, kao i osoba koja ima pravo na besplatnu vožnju.

Takođe, ono što mnogi ne znaju, a to je da nije važno da li se radi o državnom ili privatnom prevozniku, jer članom 4 Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju "vlasnici prevoznih sredstava kojima se obavlja javni prevoz putnika i vlasnici drugih prevoznih sredstava, dužni su da zaključe ugovor o obaveznom osiguranju pre nego što se prevozno sredstvo stavi u saobraćaj".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading