Principov unuk o susretu sa Francovom praunukom - Anita mi je rekla: Tvom dedi je sve oprošteno!

Autor:

Vesti

13.11.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Atmosfera je bila napeta, lično sam bio rezervisan i nisam znao šta da očekujem. Mislio sam možda će biti čak i neprijatno, ali prvi stisak ruke raspršio je svaku sumnju." Ovim rečima Branislav Princip (52), potomak Gavrila Principa, za Srpski telegraf opisuje susret sa praunukom Franca Ferdinanda Anitom Hohenberg u Gracu.

Foto: wikimedia/Gavrilo Princip
Gavrilo Princip

Dok su novinski stupci ispisani detaljima sa obeležavanja sto godina od završetka Velikog rata, kome su prisustvovali najvažniji svetski lideri, ovo dvoje ljudi, reklo bi se, ispisali su nove stranice istorije. Vek pošto je član Mlade Bosne ispalio smrtonosni hitac u austrijskog nadvojvodu i njegovu suprugu Sofiju i tako započeo rat, Branislav i Anita pružili su ruku jedno drugom.

SIMBOLIKA

Sastali su se, simbolično, na Dan primirja, 11. novembra, u gradu koji za oboje ima sentimentalnu vrednost. Naime, Branislavljev pokojni deda Nikola, a Gavrilov rođeni brat studirao je medicinu u Gracu, dok je Anita, unuka Ferdinandovog sina Maksimilijana, detinjstvo provela u ovom gradu, u kome je i rođen austrougarski prestolonaslednik.

Bio je romantičar i pesnik

Branislav otkriva i manje poznate detalje iz Gavrilove biografije, osim one zvanične, da je atentator na Franca Ferdinanda.

- Bio je romantičar, više naklonjen čitanju i književnosti nego oružju. Pisao je poeziju. Zato je vest o ubistvu odjeknula kao bomba u porodici koja nije imala saznanja o planovima za nekakav atentat, što je kasnije i austrijska vojska utvrdila - kaže Branislav.

- Poziv sam dobio pre desetak dan od Igora Petkovića, koji vodi umetničku grupu i organizovao je niz kulturnih događaja u Gracu povodom stote godišnjice završetka rata. Iskreno, bio sam zatečen, ali se nisam dvoumio ni trenutka i odmah sam pristao - priča Branislav još uvek pod nabojem emocija.

Kaže da je u iščekivanju susreta bio mnogo bolji nego što se nadao.

- Sastali smo se pre tog zvaničnog događaja nazvanog "Rukovanje za mir". Razmišljao sam kako će proteći, ali bilo je više nego prijatno. Anita mi je rekla da je i ranije razmišljala da stupi u kontakt sa mnom. Shvatio sam da je sve to iza nas i da nam ta porodica odavno ništa ne zamera. Sam događaj je bio pun emocija. Bilo je čak i suza, ljudi u publici su plakali - kaže Principov potomak.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Anita Hohenberg i Branislav Princip

PISMO OPROŠTAJA

Branislav je od Anite saznao i za jedan događaj koji je usledio u godinama nakon atentata.

- Ispričala mi je da joj je njen otac davno otkrio kako je njen deda, a Ferdinandov sin, u vreme dok je još bio dete, poslao Gavrilu u zatvor pismo u kome je napisao da mu oprašta i da može da razume okolnosti pod kojima se to desilo. Naglasila je, ipak, da nema fizički dokaz za to niti zna da li je Gavrilo ikada dobio pismo. I ona danas na to gleda kao na splet okolnosti, a ne zlu nameru. Mi smo najbolji primer da, bez obzira na ono što se desilo, a imalo je nesagledive posledice, možemo da ostavimo to u prošlosti i gledamo napred. Dogovorili smo se i da ćemo ostati u kontaktu - zaključuje Branislav.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading