Ratni dnevnik generala Pavkovića: Kako je jedna proračka odluka spasila 300 života tokom NATO bombardovanja?!

Autor: srbijadanas.com, Republika

Vesti

08.11.2018

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General-pukovnik Nebojša Pavković i komandant Treće armije za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine, objavio je svoj ratni dnevnik u kom je naveo da je 23. marta 1999. godine, dan pred početak bombardovanja naše zemlje, doneo odluku koja je spasila 250-300 života i od 900-1000 vozila.

RepublikaFoto: Tanjug/V. Dimitrijević
Foto: Ilustracija

General-pukovnik je ranije najavio da je napuštanje Kosova i Metohije od strane OEBS-a značilo samo jedno - NATO sprema pakleni udar!

23. marta proglašena je neposredna ratna opasnost.

Nije imao mira

Pavković je opisao da tog dana nije imao mira. Iako je spremno dočekao agresiju, osećao je da nešto nije u redu. Razgovarao je sa sinom i posle toga osetio blago olakšanje.

Osetio je i ponos kad je video da njegovi ljudi nastavljaju da posao obavljaju profesionalno, iako svi znaju šta ih čeka i imaju članove porodice za koje brinu, ali su potpuno posvećeni poslu.

Ipak, nešto je i dalje mučilo Pavkovića. Nije mogao da otkrije o čemu se radi i da li je nešto propustio.

Zastrašujuća tišina nadvila se nad Trećom armijom. Iako su svi pripadnici armije bili zauzeti, ćutali su i mirno radili, a znali su da ih već sledećeg dana čeka pakao koji će im NATO prirediti.

General-pukovnik je odjednom shvatio šta ga je mučilo. To je bilo Osnovno komandno mesto Treće armije u Kuršumliji.

Istog momenta, Pavković je pozvao general-majora Ljubišu Stojimirovića, koji je bio načelnik štaba.

Pavković je, na iznenađenje Stojimirovića, zatražio od njega da izda naređenje da se napusti komandno mesto u Kuršumliji.

 

 

Stojimirović je ubeđivao Pavkovića da je "sve u redu". General-pukovnik nije želeo da objašnjava razloge za svoju odluku i dao je rok od 12 časova Stojimiroviću da izvrši zadatak i pronađe lokaciju za Komandno mesto u okolini Niša, kao i da izvrši premeštanje.

Tačno u podne Stojimirović je izvestio Pavkovića da je premeštanje izvršeno.

Među prvim ciljevima, NATO avijacija pogodila je Osnovno komandno mesto Treće armije u Kuršumliji i tako ubila 7 pripadnika armije, među kojima potpukovnici Zoran Petrović i Vlastimir Stanojević i pet pripadnika iz sastava 354. pešadijske brigade.

Sedam projektila

Kasarna je gađana sa sedam projektila, a pet pripadnika brigade bili su angažovani na raseljenju magazina ratnih materijalnih rezervi Savezne vlade. Došli su u kasarnu da gledaju Dnevnik i nastradali. Kasnije se utvrdilo da je bilo još žrtava.

Da je komandno mesto bilo posednuto NATO avijacija bi uništila Komandu Treće armije. Tu je trebao da se nalazi i general-pukovnik Nebojša Pavković koji je odlukom da premesti Komandno mesto spasao 250-300 života i 900-1000 vozila armije.

General-pukovnik Nebojša Pavković je pred NATO tribunalom u Hagu osuđen na 22 godine zatvora. Da li je možda osuđen zbog toga što je spasio više od 250 života u jednoj sekundi?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading