Mural u čast najmlađeg junaka osvanuo u Kozarskoj Dubici

Autor: D. S.

Vesti

07.11.2018

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmlađi heroj Vojske Republike Srpske Spomenko Gostić, siroče koje je svoj život položilo za otadžbinu 1993, kada je imalo samo 15 godina, dobio je mural u Kozarskoj Dubici, u Republici Srpskoj.

Foto: Privatna arhiva
Mural za najmlađeg heroja

Mural je oslikan na zidu Doma kulture, nedaleko od murala narodnog heroja majora Milana Tepića, kako se herojstvo ovog dečaka ne bi zaboravilo.

Spomenko je ostao bez igde ikoga kada je imao 14 godina, te je iz klupe otišao na ratište i pridružio se vojsci, gde je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima. Vojničku uniformu nije hteo da odbaci iako je imao ponudu da ode sa ratišta i u Francuskoj živi bezbrižnim životom. Spomenko se pak zakleo na majčinom grobu da neće otići nigde dok se rat ne završi.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Grob Spomenka Gostića

- Nemam oca, nemam majku, i baka mi je poginula. Ranjavan sam dva puta, ali ne planiram da odem odavde dok ne oslobodimo svoju zemlju od neprijatelja - pričao je mali junak.

Dečakov san bio je da posle rata kočijama pomaže komšijama i tako zarađuje hleb. Njegove želje srušila je granata koja je usmrtila Spomenka kada je išao u redovnu stražu. Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a poginuo je 20. marta 1993. godine na Ozrenu.

Autor dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži" Mile Savić privodi kraju i knjigu o najmlađem junaku, koja govori o njegovom životu i životu drugih ljudi na Ozrenu osamdesetih i devedesetih godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading