VEČNA KUĆA JUNAKA: Tragom velikana iz Prvog svetskog rata

Autor:

Vesti

05.11.2018

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na beogradskom Novom groblju počivaju srpske vojvode i ratnici koje istorija pamti kao heroje Velikog rata. Neki su ovde sahranjivani uz najveće državne počasti poput Živojina Mišića i Radomira Putnika, dok sahrani vojvode Petra Bojovića, čije je telo 1945. dopremljeno na volovskim kolima, niko, pa čak ni njegovi prijatelji, nije smeo da prisustvuje.

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ
SPOMEN-KOSTURNICA na Novom groblju

Životima, smrti i nadgrobnim spomenicima ove trojice, ali i drugih ratnih velikana i patriota, bila je posvećena edukativna tura pod nazivom "Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata", koju je juče organizovalo JKP "Pogrebne usluge" u susret obeležavanju stogodišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Posetioci su mogli da obiđu grobove vojvode Petra Bojovića, Voje Tankosića i Pavla Šturma, kao i spomenik heroine Milunke Savić. Obišli su spomen-kosturnicu u kojoj je sahranjeno 3.529 identifikovanih i 1.074 neidentifikovana vojnika koji su stradali u Prvom svetskom ratu.

3.529 identifikovanih i 1.074 neidentifikovana vojnika sahranjeno je u spomen-kosturnici

O životima slavnih predaka živopisno je govorila istoričarka umetnosti Violeta Obrenović, koja je najavila da će iduća besplatna tura biti organizovana 18. novembra, kada će se obilaziti grobovi žena heroja i dobrovoljnih bolničarki koje su učestvovale u ratovima, poput Natalije Bjelajac i Sofije Jovanović, ali i istaknutih srpskih umetnica.

- Ture se organizuju u poslednjih pet, šest godina, ali u prethodne tri godine s većim intenzitetom na različite teme - istakla je ona.

Ture se organizuju u poslednjih pet, šest godina, ali prethodne tri sa većim intenzitetom

Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ

Vojvoda Petar Bojović (1858-1945)

Petar Bojović bio je jedan od najučenijih oficira. Opisivali su ga kao nezaustavljivog vojskovođu kome niko nije smeo da se suprotstavi, dobitnik je francuskog ordena Legije časti Prvog reda. Posle Prvog svetskog rata je penzionisan, a u Drugom svetskom ratu ponovo su ga postavili na čelo srpske vojske. Preminuo je u Beogradu, a na njegovu sahranu niko nije imao hrabrosti da dođe jer je OZNA razglasila da će svako ko dođe biti uhapšen. Sahranjen je bez ikakvih počasti, a njegovo telo je volovskim kolima dopremljeno na Novo groblje.

 

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ

Vojvoda Živojin Mišić (1855-1921)

Slavni vojskovođa koji je komandovao srpskom vojskom prilikom proboja Solunskog fronta bio je poznat kao srpski Napoleon ne samo zbog toga što je imao kraću levu ruku kao francuski car već zato što je bio izuzetan ratnik. Umro je od bolesti pluća, a njegove poslednje reči bile su: "Stanje je stabilno, ja se povlačim". Mišić je bio prvi vojvoda koji je nakon smrti dobio spomenik od države. Pogrebu je prisustvovao čak i prestolonaslednik Aleksandar I Karađorđević, a iz Francuske je stigao zlatni venac za njegov grob.

 

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ

Vojvoda Radomir Putnik (1847-1917)

Radomir Putnik je tokom karijere dva puta bio načelnik Generalštaba, a pet puta vojni ministar. Odlikovala ga je izuzetna inteligencija, ali on, za razliku od ostalih vojvoda, nije završio visoke strane škole, bio je samouk. Putnik je bio visokomoralni vojnik koji nije prihvatao nikave poklone, pa je tako odbio revolver koji su Francuzi hteli da mu daruju prilikom jedne nabavke oružja. Preminuo je 1917. u Nici, a njegovi posmrtni ostaci preneti su u Srbiju tek 1926. i tada je sahranjen na Novom groblju uz sve počasti.

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ

Vojvoda Vojislav Tankosić (1880-1915)

Vojislava Voju Tankosića pamte kao čoveka koji je pretio Nikoli Pašiću, ošamario Vinstona Čerčila i učestvovao u Majskom prevratu 1903. Tankosić je bio učesnik balkanskih ratova, a poginuo je u 35. godini prilikom povlačenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Njegovi vojnici tajno su ga zakopali na Trsteničkom groblju, ali su Austrijanci pronašli grob, otkopali ga i slikali leš da bi se uverili da je mrtav. Tankosićeva majka Milja uspela je 1922. da prenese njegove posmrtne ostatke u Beograd.

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ

General Pavle Jurišić Šturm (1848-1922)

Paul Šturm, vojnik Kraljevine Pruske, došao je u Srbiju i promenio ime u Pavle Jurišić. Bio je prvi ađutant kralja Petra I i pratio ga je na svim putovanjima, a u Prvom svetskom ratu bio je komandant Treće srpske armije u Kolubarskoj i Cerskoj bici, bio je na Solunskom frontu i uvršten je u red najvećih vojskovođa srpske ratne istorije, međutim, nikada nije dobio čin vojvode. On je jedini srpski oficir koga je odlikovao japanski car Jošihito. Šturm je preminuo 1922. od posledice upale pluća i sahranjen je sa svim počastima na Novom groblju.

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ

Milunka Savić (1890/2-1973)

Srpska heroina Milunka Savić, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, samu sebe prekstila je u Miluna i otišla na front, ali pošto je bila povređena u Prvom balkanskom ratu, njena prevara sa identitetom je otkrivena. Naročito se istakla u bici na Kajmakčalanu, a zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali srpska Jovanka Orleanka. Nakon što je 1920. demobilisana, zaposlila se kao čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu, odbila je ponudu da ode u Francusku i tamo dobije penziju. Njeni posmrtni ostaci sahranjeni su u Aleji velikana, 40 godina nakon njene smrti, tek 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading