DANAS JE SVETI PROHOR PČINJSKI: Izgovorite OVE REČI i ispuniće vam se sve što ste zamislili!

Autor: Republika

Vesti

01.11.2018

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se slavi Sveti Prohor Pčinjski, kojeg slave pravoslavni vernici Srbi, Makedonci i Bugari, a ako mu se pomolite i verujete - on bdi nad vašim željama.

Foto: wikimedia.org/Prohor Pcinjski
Prohor Pčinjski

Ovaj svetac rođen je u dolini Ovče pole u severnoj Makedoniji u prvoj polovini 11. veka. Već kao mladić povukao se u pešteru Nagoričinsku, istočno od Kumanova, koja se nalazi u blizini današnjeg manastira Staro Nagoričino, i po predanju, tamo je sreo lovca Diogena. Njemu je, po predanju, prorekao da će postati car, a zamolio ga je da ga se seti kada se to obistini.

Tako je i bilo, Diogen je 1068. godine postao Roman IV Diogen, vizantijski car. U međuvremenu se Prohor povukao u jednu malu pećinu na planini Kozjak južno od Vranja. Nekih 30 godina nakon proročanstva, Prohor se u snu javio Diogenu i pitao ga:

- Zašto, Diogene, zaboravi svoje pređašnje haljine i mene starca? Postaraj se da mi podigneš makar mali hram.

Nakon toga, Diogen je sa patrijarhom i pratnjom otišao u Nagoričino kako bi našao Prohora. Pošto ga tamo nije bilo, Diogen je otišao na Kozjak, gde je posle nekoliko dana potrage našao pećinu i u njoj mošti prepodobnog Prohora.

Baš na tom mestu car je podigao crkvu u slavu Svetog Luke, a desno od Pčinje sagradio je hram Prohor Pčinjski posvećen Prohoru, prenosi alo.rs. U desnom delu hrama položio je mošti sveca iz kojih je poteklo sveto miro. U Carigrad je car odneo deo moštiju, a jedan deo kasnije je završio u Ljubostinji. Ostali deo moštiju i danas se nalazi u njegovom manastiru, i danas toči miro.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading