Vernici slave svetog proroka Osiju! Bog mu je rekao da oženi bludnicu, a evo šta mi danas treba da uradimo!

Autor:

Vesti

30.10.2018

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Svetog proroka Osija, koji pada tačno pred praznovanje velikog crkvenog praznika posvećen Svetom Luki.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sveti prorok Osija bio je sin Veirijin iz plemena Isaharova.

Živeo je i prorokovao na preko 800 godina pre Hristova rođenja. Reči njegove bogoduhnovene nalaze se u knjizi njegovoj koja sadrži 14 glava.

Ukoravao je mnogo Izrailja i Judu zbog idolopoklonstva, proricao kaznu Božju za grehe, ukidanje i prestanak starozavetne žrtve, i dolazak Gospoda, i bogatstvo darova, koje će On doneti Sobom na zemlju.

Živeo je do duboke starosti, i mirno se upokojio.

Običaj je u narodu da se za ovaj dan izdvoje ovnovi, koji bi se na Svetog luku (sutradan) terali na ovce kako bi znali kakva ih godina čeka. Takođe na ovaj dan valja se dati prilog za crkvu kako bi se izmolila milost od Boga i proroka za svoju porodicu.

Osijin brak i iskustvo

Bog je rekao proroku: "Idi, oženi se bludnicom". Čak samo letimično čitanje ovog izveštaja ukazuje da je reč o stvarnom, a ne simboličkom događaju u životu proroka Osije. Izraz "bludnica" može se odnositi i na ono što bi ona kasnije postala i na opis njenog porekla, odnosno žena sa nedostatkom moralnih vrednosti.

Osija se oženio Gomerom, imao troje dece s njom (od toga, dvoje možda nisu bila njegova deca. Dečja imena ilustrovala su Božje planove sa Njegovim narodom. U izvesnom trenutku toga braka, Gomera je učinila preljubu i napustila svoju porodicu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prorokov gnev živo je oslikan u drugom poglavlju. On joj je pretio razvodom, borio se sa osećajem odbačenosti koji je prenosio i na svoju decu, i na kraju se pomirio sa stvarnošću. Onda mu je Gospod naložio da ode kod žene, pokaže joj svoju ljubav i dovede je kući. Tako je i učinio.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading