GROBARI SMO, AL' I MI IMAMO DUŠU: U Despotovcu održana Grobarijada

Vesti

21.10.2018

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupusijada, Prasetinijada, Pasuljijada i druge tradicionalne "jade" u Srbiji dobile su neverovatnu konkurenciju - privatni pogrebnici iz cele zemlje u subotu su u Despotovcu održali Grobarijadu.

RepublikaFoto: facebook.com/milan biorac
Grobarijada u Despotovcu

Srećom po građane, proslava je bila više zatvorenog tipa. Pogrebnici su se, kažu, okupili da proslave poslovne uspehe i da se provesele, a ne da promovišu svoje proizvode. Doduše, posluženje je bilo u duhu manifestacije, pa je tako na ovogodišnjoj Grobarijadi poslužena torta u obliku venca suza.

Domaćin Slaviša Milenković: Imali smo i tortu u obliku sanduka, ali to je bilo pre tri godine

- Imali smo i tortu u obliku sanduka, ali to je bilo na Grobarijadi 2015. godine, koju je organizovao pogrebnik Drnda. Grobarijadu može da priredi bilo koji pogrebnik. Ove godine sam to bio ja, sledeće će biti neko drugi - ponosno nam objašnjava Slaviša Milenković iz pogrebnog preduzeća "Suza" u Despotovcu.

RepublikaFoto: facebook.com/milan biorac

Na pitanje da li i njemu, kao i mnogima koji se zgražavaju, Grobarijada zvuči morbidno, Milenković nema dilemu.

Neprikladna imena

Da se pogrebnici ponašaju kao i svi drugi biznismeni, pokazuju i imena koja daju preduzećima. Tako su poznati "Jedan manje", "Poslednji taksi", "Veseli plamičak", "Miran san", "Slatki snovi", "Poslednja suza", "Finalno konačište", a tu su ona kosmička imena - "Kometa", "Zvezdana prašina", "Karma".

- Pa kako bismo mogli da je nazovemo drugačije? Oni koji spremaju gulaš prave Gulašijadu, a mi smo grobari i pravimo Grobarijadu. Nije to ništa loše, okupljamo se da bismo se družili. Bude tu večera, muzika, pomalo zapevamo, zaigramo... Gosti su mahom proizvođači i prodavci pogrebne opreme - navodi on.

Imajući u vidu da je samo smrt siguran posao, kako kaže čuvena filmska replika, ne čudi da su nam pogrebnici tako veseli i domišljati. Morbidno ili ne, tek činjenica je da u Srbiji godišnje umre 30.000 ljudi više nego što se rodi.

RepublikaFoto: facebook.com/milan biorac

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading