Upravnici zgrada stižu lakše do posla nego do otkaza

Autor: novosti.rs

Vesti

19.10.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezadovoljni radom upravnika zgrade, stanari mogu da raskinu ugovor sa njim. I kada ga smene u jednom objektu, on može da upravlja drugim. Iako su uredno plaćeni, pojedini "šefovi" zgrada svoje obaveze ignorišu

RepublikaFoto: Telegraf/V. LUKIĆ

Stanari nezadovoljni radom profesionalnog upravnika, koji i posle upućenih pritužbi na njegov rad, nastavlja po starom, mogu da ga se reše uručivanjem otkaza. A osim toga, ukoliko se ovakve situacije ponavljaju u velikom broju zgrada, kojima on rukovodi i Privrednoj komori stigne više pritužbi na njegov rad, može čak i da izgubi licencu.

Iako su uredno plaćeni za posao za koji su sa stanarima sklopili ugovor i za čije obavljanje su dobili sertifikat, pojedini prestonički upravnici svoje obaveze ignorišu. Ovakvo ponašanje, stanari ne moraju da tolerišu, već mogu da ga na sednici stambene zajednice većinskom odlukom razreše dužnosti. Ako on odbije da na predlog nekog od vlasnika zakaže sednicu, svako od stanara ima pravo da to učini i o tome obavesti upravnika.

- Ako su stanari nezadovoljni, i ukoliko je ugovor zaključen na neodređeno vreme, njega može otkazati svaka strana sa otkaznim rokom od mesec dana - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Privredna komora Srbije

- Ukoliko je ugovorom otkazni rok drugačije određen, ipak ne može biti duži od tri meseca. Za raskid je potrebna većina glasova.

Međutim, čak i kad se stanari otarase upravnika - neradnika, on može da se "preseli" u neku drugu zgradu i tamo nastavi da radi na isti način. Kako se tako nešto ne bi događalo, sugrađani mogu primedbe da iznesu Privrednoj komori, koja potom na Sudu časti utvrđuje da li je upravnik prekršio pravila struke.

Foto: ST/N. PANČIĆ

- Pritužbe stanara mogu da utiču na gubitak licence - navode u nadležnom ministarstvu.

- Ukoliko Sud časti utvrdi da je upravnik učinio težu povredu profesionalnih standarda, da je namerno ili očiglednom nepažnjom naneo štetu tokom obavljanja poslova profesionalnog upravnika, može da mu se oduzme licenca. U tom slučaju, briše se iz registra profesionalnih upravnika.

POSTUPAK U TOKU

 

Iako iz registra upravnik može biti izbrisan i na lični zahtev, do sada ovakav zahtev nije upućen Privrednoj komori. Do sada niko nije izgubio licencu, ali je u toku pripremanje rešenja zbog nedostavljanja polise osiguranja, što je jedna od stavki zbog koje još upravnik može izgubiti licencu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading