(VIDEO) VOJSKA SRBIJE SPREMA GRANDIOZNU VOJNU VEŽBU: Evo kako će biti obeleženo 100 godina pobede u Velikom ratu

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

13.10.2018

22:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan vek od pobede u Prvom svetskom ratu Vojska Srbije obeležiće grandioznom vežbom koja će sredinom novembra biti održana na najmanje pet lokacija u Srbiji. U manevrima, u kojima će učestvovati više hiljada oficira, podoficira i vojnika, dejstvovaće avijacija, desetine tenkova i oklopnih vozila, artiljerijske i raketne jednice...

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Foto: Ilustracija

Specifičnost vežbe, koja će u čast pobede predaka u Velikom ratu izvesti iz kasarni hiljade pripadnika Vojske, biće scenario koji podrazumeva istovremeno kretanje snaga i gađanje na nekoliko poligona i terena u Srbiji.

Slanje poruke

- Reč je o taktičkoj vežbi sa bojnim gađanjem, a borbena sredstva će dejstvovati istovremeno - objašnjava sagovornik “Novosti” iz vrha Vojske Srbije.

Kako objašnjava, cilj ovih složenih manevara jeste da Vojska Srbije proveri svoje mogućnosti, "ali i da pošalje poruku da danas raspolaže istom odlučnošću i spremnošću koja je pre tačno jednog veka krasila naše pretke".

Prema planu ovog događaja, Rečna flotila, u sadejstvu sa bliskim jedinicama, pokazaće svoje umeće nedaleko od Titela. Mornari će, između ostalog, gađati ciljeve sa svojih plovila, a inžinjerijske jedinice u najkraćem roku premostiće Tisu.

Poligon "Pasuljanske livade" ugostiće oklopne jednice i ciljeve za gađanje avijacije, a sličan scenario odvijaće se i na prostoru Pešterske visoravni, gde će punom snagom dejstvovati i artiljerija i vojni "raketaši".

 

 

U rejonu Niša i na vojnom strelištu "Međa" svoju sposobnost odmeriće pripadnici Specijalne brigade i čuvenog 63. padobranskog bataljona, koji će izvesti desantiranje iz aviona i stupanje u borbu na tlu.

U Vojsci Srbije navode da je prvobitna zamisao državnog i vojnog vrha bila da se vek od završetka Velikog rata obeleži paradom i defileom ljudstva i tehnike, ali da je prednost data praktičnom uvežbavanju jedinica.

Sastavni deo vežbe biće i dejstvo najsavremenijih sredstava naoružanja iz proizvodnog programa domaće namenske industrije. To se pre svega odnosi na tehniku koja ulazi u naoružanje VS, među kojom su savremene haubice "Nora", borbena oklopna vozila "Lazar" i "Miloš"...

Poverenje u vojsku

"Novosti navode da je dodatni motiv za ceremonijalno obeležavanje veka od trijumfa 1918. i karakter srpske vojske koja je svoje sposobnosti oduvek pokazivala više na delu, a manje u protokolarnim aktivnostima.

- Građani Srbije imaju poverenje u svoju vojsku, koje je izgrađeno na njenoj jakoj vezi sa narodom. Velikom vojnom vežbom poručićemo da, uprkos globalnim i regionalnim bezbednosnim gibanjima, građani nemaju razloga za zabrinutost. Hrabrost i žrtve predaka i te kako dobro pamtimo, a njihova obaveza, briga o Srbiji, jeste i obaveza današnje vojske - ističu u VS.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading