Šta muči našu decu? SVAKI DRUGI UČENIK JE NERVOZAN

Autor:

Vesti

11.10.2018

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki drugi učenik u Srbiji navodi da oseća nervozu skoro svake nedelje ili češće, dok četvrtina njih oseća glavobolju i ima problema sa uspavljivanjem skoro svake nedelje, ukazuju rezultati nacionalnog pilot istraživanja o ponašanju školske dece u vezi sa zdravljem

RepublikaFoto: www.profimedia.rs

Foto: Ilustracija

Istraživanje je realizovao Institut za javno zdravlje Srbije u 2017. godini, a u njemu se navodi da je petina prijavila da oseća bol u stomaku, leđima ili potištenost skoro svake nedelje i češće, dok sa istom učestalošću svaki deseti učenik ima vrtoglavicu.

Podaci su objavljeni povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, koji je ove godine posvećen mladima i mentalnom zdravlju adolescenata.

Četvrtina učenika u Srbiji je barem jednom u životu popilo toliku količinu alkohola da su bili zaista pijani, a 12 odsto njih je kazalo da su se opili barem jednom u proteklih mesec dana.

Najveći broj učenika, oko tri četvrtine, opaža sopstvenu telesnu težinu kao sasvim adekvatnu, svaki deseti učenik doživljava sebe kao premršavog, dok 15 odsto smatra sebe debelim.

U evropskom regionu SZO bilo je više od 4.000 samoubistava u dobi 10-19 godina, uglavnom među dečacima

Više od četiri petine učenika pozitivno ocenjuje različite aspekte komunikacije u porodici, tako da 86 odsto smatra da u porodici razgovaraju o bitnim stvarima, 83 odsto navodi da ih slušaju kada govore, a skoro isti procenat navodi da nesporazume u porodici razrešavaju razgovorom.

Podrška prijatelja, iako velika, opažena je kao manja nego što je to u slučaju podrške od strane članova porodice tako da 77 odsto smatra da njihovi prijatelji pokušavaju da im pomognu, a isto toliko veruje da može da računa na prijatelje kada imaju problem.

U Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) se beleži visoka učestalost zdravstvenih problema u vezi sa mentalnim zdravljem u adolescenciji, a ova stopa iz godine u godinu raste, navodi se u saopštenju.

U Evropi je samoubistvo vodeći uzrok smrti kod adolescenata u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, a drugi vodeći uzrok u zemljama sa visokim dohotkom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading