SARADNJA I SA ISTOKOM I SA ZAPADOM: Srpski bezbednjaci će za samo mesec dana izvesti dve vežbe sa NATO i jednu sa Rusijom

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

03.10.2018

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbednosne i spasilačke snage Srbije održaće tokom oktobra tri važne vežbe praktično jednu za drugom, a u njima će učestvovati predstavnici dva velika i često suprotstavljena bloka - NATO i Rusije.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Foto: Ilustracija

Letnotaktička vežba BARS 2018. pripadnika RV i PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije počela je na aerodromu "Batajnica" i trajaće do subote.

- Letačke aktivnosti sastoje se iz zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora i zadataka traganja i spasavanja. Biće realizovane u vazdušnom prostoru Srbije i izvodiće ih mešovite posade u vazduhoplovima RV i PVO Vojske Srbije - kažu u Ministarstvu odbrane, i dodaju da se ova vežba četiri godine naizmenično izvodi u Srbiji i Rusiji.

Od 8. do 11. oktobra na području Mladenovca i Aranđelovca trajaće vežba "Srbija 2018" u kojoj će se vežbati odgovor na prirodne katastrofe.

Tu vežbu zajedno sa NATO organizuje Sektor za vanredne situacije MUP. Reč je takođe o tradicionalnoj vežbi koja prethodnih godina izvođena u BiH i Crnoj Gori.

U Beogradu je 15. oktobra na programu "Regex 18", koju su mediji još lane najavili kao "prvu vojnu vežbu NATO u Srbiji".

Međutim, u Ministarstvu odbrane naglašavaju da se ne radi o NATO vežbi, već o nastavku vojne saradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. Kako kažu, "Regex" se tradicionalno realizuje uz stručnu i delimičnu finansijsku podršku Komande združenih snaga NATO u Napulju.

- Planirano je da se vežba izvede od 15. do 19. oktobra u Centru za obuku putem simulacija Uprave za obuku i doktrinu u Beogradu. Na vežbi će učestvovati oko 120 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i oko 50 pripadnika stranih oružanih snaga iz 20 zemalja, odnosno NATO partnerskih zemalja, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga... - ističu u Ministarstvu odbrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading