ĐORĐEVIĆ: Nije isto da li je majka radila MESEC, TRI ILI 10 GODINA!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

03.10.2018

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za rad Zoran Ðorđević izjavio je danas da bi Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, kada bi se usvojili svi sadašnji zahtevi, postao diskriminatorski.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zoran Đorđević

- Ovo što se traži od nas napravilo bi diskriminaciju. Nije isto da li je majka radila i izdvajala doprinose mesec dana, tri meseca ili 10 godina - rekao je Ðorđević novinarima posle konferencije na kojoj su predstavljeni novi fondovi EU namenjeni jačanju ranjivih grupa. 

Prema njegovim rečima, država je vodila računa kada je donošen taj zakon da on ne bude diskriminatorski. 


- Ne terajte nas da menjamo zakon, pomoći ćemo koliko možemo kao država. Neodgovornost kad, tad dođe na naplatu, ne terajte nas da idemo u faul - rekao je ministar i ponovio da je politika države da se za natalitet izdvaja što više.

Ðorđević je dodao i da će ministarstvo menjati zakon u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje.

Novi Zakon omogućio je da neke majke dobiju naknade čak veće od plate koju su promale dok su radile, jer sada u obračun može da uđe i to ako su imale autorske i honorarne ugovore.

- Ko uplaćuje više, dobija više, ko uplaćuje manje, dobija manje - rekao je Ðorđević i podsetio da socijalno ugrožene porodice mogu tražiti i dodatnu pomoć iz drugih fondova. 


Prema njegovim rečima, sve majke moraju da budu isto tretirane, odnosno da im država uplaćuje isti fiksni deo, dok varijabilni zavisi od uplaćenih doprinosa.

Za Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, sve majke su iste, rekao je on i naveo da taj novi zakon, za razliku od prethodnog, ne isključije ni majke koju imaju imovinu vredniju od 20 miliona dinara.

Dodao je da ne bi trebalo, u svim tim pričama o neravnopavnosti, zaboraviti majke koje se bave poljoprivrrdom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlada

03.10.2018 20:06

Ravnopravno, po zasluzi. Ali ne treba dramiti. Politika države je da se za natalitet izdvaja što više. Bravo ministre.