DOGORELO NAM JE DO NOKATA! Kamiondžije danas BLOKIRAJU četiri granična prelaza

Autor: novosti.rs

Vesti

03.10.2018

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači kamiona blokiraće danas četiri granična prelaza, Vatin, Šid, Kelebiju i Preševo, i to isključivo prolaze za teretna vozila, od 14 do 16 časova.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Dogorelo nam je do nokata, ne možemo više da izdržimo u ovakvim uslovima poslovanja, pa je ovaj način protesta nešto čime počinjemo našu borbu koja bi nam omogućila da opstanemo na tržištu - kaže za "Novosti" Neđo Mandić, predsednik udruženja "Međunarodni transport" čiji će predstavnici u sredu blokirati četiri granična prelaza zbog cene goriva, previsokih akciza.

Blokiraće se granični prelazi Vatin, Šid, Kelebija i Preševo od 14 do 16 časova.

- Biće blokirani samo prolazi za kamione, dok će putnička vozila moći nesmetano da prolaze - naglašava Mandić.

Razlog protesta su, navode u ovom udruženju, previsoke cene goriva i mali povraćaj akciza za prevoznike.

- U našem trošku poslovanja je udeo goriva oko 40 odsto, a to je nešto sa čime se ne suočava ni jedan prevoznik u Evropi - kaže Mandić. - Tako u regionu od Bugara, Turaka do Makedonaca, Crnogoraca, Bosanaca niko ne palaća toliko visoku cenu dizela.

Kamiondžije ističu da u Evropi je maksimalni iznos akciza za tonu dizela 330 evra, a u Srbiji je čak 478 evra, pa zato i ne čudi što se rezervoari kamiona pune u Makedoniji ili BiH, a ne kod nas. Država od litre dizela u Srbiji uzima 56,5 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Ministar finansija Siniša Mali

SPREMNOST ZA RAZGOVORE

Ministarstvo finansija Srbije je u izjavi datoj "Tanjugu" saopštilo da je uvek spremno da razgovara i sasluša sve predloge prevoznika. Ipak, ističu u ovom ministarstvu, razgovori ne mogu i ne treba da se vode na ulici.

Povraćaj dela akcize u regionu je oko 20 centi po litru (u CG je 18), a kod nas svega 10 centi.

Zbog toga veliki broj naših prevoznika ovde odjavljuje firme i prijavljuje na primer u Sloveniji. Više će zaraditi, ali i više uplatiti državi na ime poreza i akciza, samo ne Srbiji - kaže Mandić.

Tvrdi da bi smanjenjem akciza i većim povraćajem akcize država u stvari više dobila jer bi bio znatno više povećan promet dizela.

- Za razliku od drugih privrednika, ili zemljoradnika, kojima kad kupuju mašine za rad država daje subvencije, nama za nabavku kamiona ne da ni dinar.

Na spisku zahteva je i dobijanje subvencija za obnovu voznog parka, rešavanje problema naplate terminala vozilima u carinskom postupku sa kojim se počelo još pre više od 10 godina. Takođe, traže da se ukine naplata parkinga od strane privatnih kompanija i fizičkih lica, smanjenje perioda čekanja vozila na izlazak iz zemlje na graničnim prelazima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading