Američki ambasador za Srpski telegraf: TRAŽIO SAM FILM O SRPSKIM HEROJIMA

Vesti

28.09.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Uveren sam u to da bi priča o misiji "Halijard" bila odličan holivudski film koji bi se dopao mnogima širom sveta. Više ljudi mora da sazna o ovoj spasilačkoj misiji i herojstvu kako domaćeg stanovništva u Srbiji tako i američkih i savezničkih avijacija".

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji

Ovo, u razgovoru za Srpski telegraf, poručuje američki ambasador Kajl Skot, potvrđujući saznanja našeg lista koja smo objavili u ponedeljak. Skot je čuvenoj holivudskoj kući "Paramaunt" preporučio da snimi film o srpskim herojima iz Drugog svetskog rata, meštanima sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca, koji su 1944. spasli više od 500 američkih pilota nakon što su ih Nemci oborili iznad Jugoslavije. Akcija je izvedena u sadejstvu sa četnicima Dragoljuba Draže Mihailovića.

PORESKE OLAKŠICE

Američki ambasador Kajl Skot prva je strana javna ličnost koja se bori da ova priča o srpskom herojstvu ne ode u zaborav, a ako "Paramaunt" prihvati njegovu ideju, biće to i prvi američki dugometražni spektakl o srpskim junacima.

RepublikaFoto: Tanjug
Na snimanju u produkciji Paramanuta: Kajl Skot i Aleksandar Vučić

- Nedavno sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posetio produkciju "Paramaunta", koja u Srbiji snima film "Crawl", i tom prilikom sam produkcijskom timu govorio o knjizi "Zaboravljenih 500", o misiji "Halijard". Imam veliku nadu da ćemo videti više saradnje između Holivuda i Srbije. Zbog toga je ambasada SAD snažno podržavala napore Vlade Srbije da privuče američku filmsku produkciju kroz poreske olakšice i pojednostavljene propise - navodi ambasador.

500 američkih pilota spaseno je u saradnji meštana i četnika

VRHUNSKA PRODUKCIJA

Da bi film nastao iz vrhunske produkcije, govore i podaci o njenom ogromnom kapitalu.

- Američka filmska industrija generisala je više od 43 milijarde dolara prihoda 2017. Kako sam saznao od produkcijskog tima, film "Crawl" ima najveći budžet od svih filmova ikada snimljenih u Beogradu - pohvalio nam se Skot, dodajući da i njujorška fondacija Misija Halijard odlično radi na širenju priče o spasilačkoj misiji srpskih heroja.

Seljani pilote krili u senu

Operacija "Halijard" ili "Vazdušni most" smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova. Više od 500 američkih pilota od kojih je većina imala između 25 i 30 godina Nemci su 1944. oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj njih evakuisan je sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani. Seljani su pilote lečili i krili u senu i podrumima, sve dok se nisu oporavili dovoljno da mogu da nastave put. Mnogi piloti decenijama kasnije obilazili su Pranjane i susretali se sa Srbima koji su im tada spasli život.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf je 24. septembra pisao o mogućnosti snimanja filma o srpskim herojima u Holivudu

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading