IZ PREDOSTROŽNOSTI: Uvedena sanitarna kontrola na graničnim prelazima

Autor: Tanjug

Vesti

26.09.2018

06:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo zdravlja naložilo je mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima zbog pojave "majmunskih boginja" u zemljama zapadne Evrope, a Zoran Panajotović iz sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja, kaže da su kontrole graničnih prelaza intenzivirane, odnosno, da su uvedene 24-voročasovne kontrole sanitarnih inspektora.

Foto: Wikimedija.org/CDC
Majmunske boginje

Panajotović objašnjava da su pojačane kontrole uvedene kao mera predostrožnosti zbog pojave prvih slučajeva "majmunskih boginja" u zapadnoj Evropi.

- Konkretno to znači da je uvedena kontrola vazduhoplova iz ugroženih područja. Za sada radi se o putnicima iz Nigerije, a ako bude bilo potrebe i iz susednih zemalja - rekao je Panajotović za TV Prva.


On je pojasnio da se putnici odmah šalju Institutu za javno zdravlje gde im se uzimaju anamnestički podaci - koliko su bili u Nigeriji, gde su tačno bili, da li su imali kontakte sa obolelima. 

Za sada, kako kaže, nema opasnosti da se male boginje prošire u Srbiji, a mere koje se preduzimaju čine se iz predostrožnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading