Svi to rade, ali evo zašto na grobove u Srbiji nikada ne treba POSTAVLJATI CRNE PLOČE

Autor: Republika

Vesti

23.09.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako vreme nosi neke svoje običaje. Međutim, kada je u pitanju sahranjivanje, poslednjih decenija javila se i jedna praksa koja nema baš nikakve veze sa srpskom tradicijom i većini poznavalaca tematike smeta - postavljanje mermernih ploča umesto krstova na grobu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Ilustracija

Groblja u Srbiji prilično su raznolika i šarolika mesta. Tu se može videti čitava plejada različitij nadgrobnij “dizajnova” pa ima crnih i belih ploča, srca, petokrakih zvezda, a neki idu toliko daleko pa prave grobove i u oblicima – automobila, šahovskih figura, pokojnika… Običnih krstova sve je manje!

Crne vertikalne i horizontalne ploče, koje su postale trend u poslednjih 50 godina, nemaju nikakve veza sa srpskom kulturom i, istorijski, zapravo su se prvo koristile na katoličkim grobljima. U osnovi pravoslavnih grobova uvek je bio samo krst.

Stručnjaci procenjuju da nadgrobnih spomenika koji simbolišu deo istorije i kulture Srba, danas na grobljima ima u promilima, piše dnevno.rs.

Zabeleženo je i to da je u prošlosti u Srbiji popisano oko 2.000 crteža različitih nadgrobnih spomenika, u čijoj osnovi je uvek bio krst. Bilo je tu i floralnih motiva, ali osnova je uvek bila ista – krst kao mesto oko koga se pravoslavci sabiraju. Ovi grobovi u prošlosti su se uglavnom pravili od kamena peščara, a ne mermera kako je danas skoro isključivo pravilo.

Razlozi za činjenicu da Srbi za svoje preminule danas češće biraju crne ploče, umesto krstova većina traži u finansijama. Ploča je jeftinija od isklesanog nadgrobnog obeležja.

A to svakako nije način da se odužimo ni našim precima ni tradiciji, zar ne?

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
jerko

23.09.2018 07:23

Srbi i tradicija... Uzmu od drugih i predstave kao svoje, od nadgrobnih ploča do jezika i pisma.