VAPAJ OČAJNOG OCA: MOLITE SE ZA NAŠEG DUKIJA, SITUACIJA NIJE POVOLJNA

Autor: A. V. MARKOVIĆ - D. SIMIĆ

Vesti

18.09.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potresnom porukom iz bolnice u Barseloni obratio se Aleksandar Todorović, otac malog Dušana (4), za kog je cela Srbija prikupljala pomoć, a u nedelju je avionom Vlade Srbije prebačen u Španiju. Dečak je oboleo od jednog od najtežih tumora, neuroblastoma. Za terapije u Barseloni bilo je potrebno prikupiti 200.000 evra.

RepublikaFoto: youtube.com/TVCentar
Aleksandar i Dušan Todorović/Foto: Arhiva

- Hvala svima od srca, hvala svim ljudima po Srbiji, hvala svima koji su nam pomogli, hvala državi Srbiji, sve se odigralo u poslednji čas. Ko je slao novac preko "Pošte" i "Vestern juniona", nisam bio u situaciji da podignem, tako da će se vratiti. Fondacija će u ponedeljak objaviti izvode, tako da se naša misija tu završava, a mi smo otišli u novu borbu, koja će biti i teža od prethodne. Dali ste nam mogućnost da pokušamo nemoguće i uz ovakvu podršku, nadam se da će i bog dragi biti uz Dukija. Molite se za nas jer će nam trebati - napisao je Aleksandar.

BOLEST SE VRATILA

U pratnji malog bolesnika, koji je prvo od Svilajnca do Beograda prebačen helikopterom, a onda državnim avionom u Španiju, bili su lekari dečje bolnice u Tiršovoj. Problem je što se Dušanovo stanje u poslednjih nekoliko dana pogoršalo. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da dečak počinje sa terapijom od koje mu zavisi život.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

- Dušanovo zdravstveno stanje je stabilno. Urađene su pojedine analize, a ja bih sve zamolio da razmišljamo pozitivno i u pravcu da Dušanu i svima onima koji imaju sličan problem bude bolje i da ih ne opterećujemo drugim stvarima, zloupotrebljavamo... Ko god može, neka pomogne, ko ne može, nemoj samo da odmaže - poručio je Lončar.

Podsetimo, Fondacija Produži život pokrenula je akciju za lečenje obolelog Dušana Todorovića iz Svilajnca, kome se vratio maligni tumor nadbubrežne žlezde, a za kojeg je u rekordnom roku prikupljeno gotovo 200.000 evra.

Foto: Privatna arhiva

DODATNI TROŠKOVI

Vlada Srbije juče je saopštila da je novac koji je bio predviđen za lečenje malog Dušana prebačen drugoj teško bolesnoj deci.

- Uplaćeno je 29.663.000 dinara, taj novac biće iskorišćen za eventualne dodatne troškove lečenja dečaka Dušana Todorovića i još petoro dece u inostranim zdravstvenim ustanovama, za čije lečenje Fondacija Podrži život prikuplja sredstva - saopštila je Vlada.

Lončar: Zamolio bih da razmišljamo pozitivno i u pravcu da Dušanu i drugoj deci bude bolje. Ko može, neka pomogne, ko ne može, nemoj samo da odmaže

Dušanova slika iz bolnice

Foto: facebook.com/TV CENTAR

Istovremeno sa očevom porukom pojavila se i slika malog heroja Dušana iz bolnice. Sa nepokolebljivim osmehom i sjajem u očima dečačić je pozdravio i ohrabrio sve u Srbiji. Uprkos bolu, terapijama i žestokoj borbi sa podmuklom bolešću, Dušan kao da nam poručuje: "Ne brinite, biću ja dobro!"

Glumac bez trunke morala: Trifunović objavio telefone naših novinara na Instagramu

Sergej Trifunović i juče je nastavio da pokazuje ko je i šta je i koliko nema morala. U trenucima kad se cela Srbija ujedinila da pomogne malom Dušanu, on je napao predsednika Srbije umesto da mu zahvali što je obećao pomoć i sav novac koji nedostaje. Ni juče, kada je 250.000 evra leglo na račune još petoro bolesne dece, nije se udostojio ni da kaže makar kurtoazno hvala.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Sergej Trifunović

S druge strane, na pristojna pitanja Srpskog telegrafa da nam objasni takve svoje gestove uzvratio je uvredama i objavljivanjem brojeva telefona naših novinara na Instagramu. Nakon toga, njima su počele da stižu pretnje sa skrivenih brojeva.

ČINJENICE O MALOM DUŠANU

- rođen u junu 2014.
- u decembru 2016. dijagnostikovan mu je jedan od najtežih malignih tumora - neuroblastom (tumor nadbubrežne žlezde)
- tokom prošle godine dečak je išao na operaciju i prošao ciklus zračenja, ali se bolest ubrzo vratila
- lekari procenjuju da je za Dušana jedini eventualni spas lečenje u bolnici u Barseloni
- akcija za prikupljanje novca pokrenuta 6. septembra ove godine
- anonimni dobročinitelj direktno na račun klinike u Barseloni uplaćuje 70.000 evra, koliko je nedostajalo
- predsednik Vučić obećava da će država uplatiti novac za Dušanovo lečenje, a nakon saznanja da je novac već prikupljen 250.000 evra se preusmerava za petoro druge dece
- u nedelju 16. septembra Dušana državnim avionom prebacuju u Barselonu

PODRŠKA POZNATIH MALOM HEROJU

Marko Bulat, pevač
RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Čuo sam za malog Duleta preko ćerke Sofije. Ona je već na početku slala poruke, pa je tako i mene uključila u akciju. Želim mu da bolest nestane

Merima Njegomir, pevačica

Dušanu šaljem svu svoju ljubav i najlepše želje. Bolest je opaka, a kada se desi detetu onda je naročito teško. Imam vere da će se Dušan u Srbiju vratiti zdrav

Katarina Živković, pevačica
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Najlepši gest podrške je to što se cela Srbija ujedinila kako bi pomogla Dušanu. Dokazali smo da smo humani i da je država rešena da pomogne bolesnoj deci

Vladimir Đukanović, poslanik

Puna podrška za Duleta i da ga bog pogleda. Nek nam se vrati zdrav, s osmehom na licu i neka izraste u divnog momka

Nada Macura, lekar
RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Ja sam kao i drugi mnogi građani poslala poruku. Malo je reći koliko sam oduševljena emocijom koju su naši građani pokazali kad je reč o ovom dečaku

Goran Grbović, košarkaš

Dule, sigurno ćeš pobediti! Ti si već šampion, ali šampion one najteže utakmice, utakmice života. Čekamo te da nam se vratiš nasmejan i zdrav

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading