SRPSKI VOJVODA UŠAO U BEOGRAD PRE D'EPEREA

Autor: P. Grčić

Vesti

17.09.2018

05:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragedija Srba i srpskih heroja, onih koji su predvodili proboj Solunskog fronta, oslobođenje cele zemlje i Beograda u Prvom svetskom ratu, bila je ta što su kasnije mnogi od njih stradali od srpske ruke. Danas, kada obeležavamo 100 godina od tih slavnih bitaka, ne smemo zaboraviti ni ovu poražavajuću činjenicu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Centar prestonice Srbije

Ovako jedan od najpoznatijih srpskih istoričara Božidar Kljajević počinje autorski tekst za Srpski telegraf u kojem otkriva nepoznate detalje o Srbiji i srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.

100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA NAVRŠILO SE U SUBOTU

Kljajević piše i o zverstvima austrougarske vojske, o kojima se malo ili nimalo pričalo:

- Malo se zna da su Austrougari ubijali Srbe koristeći zabranjenu municiju. Austrougarska armija, naime, u Prvom svetskom ratu je koristila municiju koja je bila zabranjena međunarodnim konvencijama. Kada bi neki od tih zabranjenih metaka pogodio čoveka, ovaj bi veoma brzo iskrvario i nije mu bilo spasa, za razliku od situacije kad ga pogodi regularna municija. U velikoj meri su i zbog te municije Austrougari uspeli da ubiju čak 1.400.000 Srba. Ja poseduje četiri autentična zabranjena metka koja su dokaz razmera tog zločina. To, međutim, do sada niko nije hteo da objavi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Prvi svetski rat

Istoričar tvrdi i da su pobrkane činjenice u vezi sa oslobođenjem Beograda:

- Nije tačno da je Beograd oslobodio Franše d'Epere, to je zasluga vojvode Bojovića. Kada su iz Soluna krenuli srpski vojnici pod njegovom komandom, niko ih više nije mogao zaustaviti. Francuzi su ostali daleko iza njihove linije proboja. Srbi su oslobađali gradove jedan za drugim, uključujući i Beograd. Naša vojska je stigla do Segedina, gde je za gradonačelnika postavljen pukovnik Dragutin Gavrilović. Srbi su oslobodili i ceo Banat, koji je ipak pripao delom Mađarskoj i Rumuniji.

Konačno, Kljajević navodi i da je velika tragedija Srba i srpskih heroja sve što se kasnije događalo.

- Mnogi naši oficiri koji su najzaslužniji za oslobađanje Beograda i Srbije ubijeni su u jugoslovenskoj državi. Skojevci, recimo, na ulici u Beogradu prepoznali su pukovnika Gavrilovića i ubili ga od batina. Vojvodu Bojovića su Brozovi komesari zatvorili i on je, iako nenaklonjen Nemcima, udavljen u tamnici Brozovog kazamata. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading