"MALI DUŠAN STABILNO, KREĆE SA TERAPIJOM"

Autor: Tanjug

Vesti

16.09.2018

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvorogodisnji Dušan Todorović koji boluje od agresivnog tumora je stabilno i sutra bi trebalo da krene sa terapijom, izjavio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zlatibor Lončar

Ministar je podsetio da je Dušan sinoć u pratnji predstavnika naše ambasade stigao u Barselonu na lečenje, kao i da su mu tokom dana urađene pojedine analize, a da ga svakog sata lekari iz Španije informišu o Dušanovom stanju.

- Ja bih sve zamolio da razmišljamo pozitivno i razmišljamo u pravcu da Dušanu i svima onima koji imaju sličan problem bude bolje, i da ih ne opterećujemo drugim stvarima, zloupotrebljavamo... Ko god može neka pomogne, a ko ne može, nemoj samo da odmaže - rekao je Lončar za TV Pink.

Podvukao je da je država, sa suficitom u budžetu, u mogućnosti da pomogne oboleloj deci za lečenje retkih bolesti u inostranstvu i izneo podatak da je prošle godine 614 mališana otišlo u inostranstvo na lečenje.

- Samo da podsetim da 2012. kada nije postojao Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvo, preko Republičkog fond za zdravstveno osiguranje otišlo 45. dece, a 2010. njih 40. Prošle godine, 614 mališana je otišlo samo preko RFZO na lečenje - ukazao je Lončar.

Dodao je da se država nije zadovoljila što se povećava broj dece koji su u inostranstvo na lečenje otišli preko RFZO, nego je da bi spasila što više života osnovala i Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvo.


Istakao je da je Fond počeo da radi 2015. godine i da je od tada 127 mališana otišlo na lečenje i 241 uzorak poslat na genetsko i metaboličko ispitivanje, koji nisu mogli da se urade kod nas u laboratorijama.

- Pričamo o deci kod kojih nije mogla da se uspostavi dijagnoza, ili se uspostavila dijagnoza, a nije moglo da se leči kod nas - precizirao je ministar.

Kaže, da bi se nakon ove konstatacije mnogi zapitali "a zašto mi te retke bolesti ne lečimo u Srbiji".

- Da bi ljudi to razumeli, sama reč retke bolesti, one se pojavljuju u jedno u milion dece ili nešto više. I princip u zdravstvu je takav da ih pokušate da ih skupite na jednom mestu da bi mogli da ispratite efekte lečenja i da bi što pre došli do boljih rezultata i onoga što ćete da primenite - objasnio je Lončar.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading