VRUĆINA NE NAPUŠTA SRBIJU: Evo do kada će trajati letnje temperature!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

15.09.2018

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplotni talas iz Evrope sredinom nedelje stiže u Srbiju. Sunčano i toplo, sa temperaturama preko 20 stepeni, biće bar do sredine oktobra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Sve do kraja septembra u Srbiji će se zadržati topli dani sa temperaturama od oko 30 stepeni, uz tek pokoji dan sa kišom, najavljuju meteorolozi!

Prolazna naoblačenja moguća su samo početkom nedelje, ali neće biti obilnijih padavina niti vremenskih nepogoda. Leto u septembru zadržaće se sve do kraja meseca, a lepo vreme i miholjsko leto očekuju nas i u oktobru, kada će temperatura biti preko 20 stepeni.

Uzrok produženom letu je, kako kažu meteorolozi, uticaj novog toplotnog talasa koji iz Evrope ovih dana stiže i u Srbiju.

"Tropski talas" najpre će proći kroz Nemačku, a zatim Francusku, Italiju, Mađarsku, Hrvatsku i sredinom nedelje stiže u našu zemlju. Kako pokazuje prognoza, vrhunac tog toplotnog talasa očekuje se sredinom sledeće nedelje, kada će biti čak 30 stepeni!

RepublikaFoto: pixabay.com

Toplotni talas

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić potvrdio je za Informer da nam u narednom periodu slede veoma topli i sunčani dani sa temperaturama iznad proseka za septembar.

- Narednih dana širom Srbije zadržaće se vreme kakvo smo imali od druge polovine avgusta. Ostaju nam sunčani i suvi dani, sa temperaturama od 25 do 30 stepeni. Jutarnje će se kretati od osam do 15 stepeni Celzijusa, dok će preko dana biti i do 30 stepen. Sve ovo je uzrok tople vazdušne mase koja je "udarila" Evropu, pa će stići i u Srbiju i zemlje okruženja. Zato slobodno možemo da kažemo da ćemo imati produženo leto i temperature iznad proseka. Prolazna naoblačenja moguća su posle ovog vikenda, i to u noći između nedelje i ponedeljka, ali će biti kratkotrajna i prolaznog karaktera - ističe Đurić i napominje:

- Iako nam kalendarski još malo pa stiže jesen, lošeg vremena sa kišom i hladnim danima nema ni na vidiku. Čak štaviše, sve do kraja septembra uživaćemo u pravim letnjim temperaturama. Živa u termometru se neće spuštati ispod 20. podeljka. Kratkotrajni lokalni pljuskovi biće mogući samo u pojedinim delovima zemlje, i to uglavnom poslepodne. Tako da su lepe vesti da ćemo do kraja septembra uživati u sunčanim i toplim danima, što pokazuje da ćemo ove godine sigurno imati i miholjsko leto, barem sve do prve polovine oktobra. I tada nas, kako za sada pokazuje prognoza, očekuju sunčani i topli dani - dodaje naš sagovornik.

Letnja kiša

Sa njim je saglasan i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Nedeljko Todorović.

- Sve do kraja ovog meseca očekuju se natprosečne temperature za ovo doba godine, i to i do pet stepeni više, ako uzmemo u obzir da su prosečna merenja za ovo doba godine oko 25 stepeni. Ali, neće biti nikakvih problema ni posledica zbog ovako toplog septembra. Živa će se kretati od 27. do 30. podeljka, uz pokoji dan sa prolaznim naoblačenjem. Ali, čak i to malo kiše što padne, biće kratko, bez štete, nalik letnjim pljuskovima - dodaje Todorović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading