Desetogodišnjak dobio UPALU MOZGA zbog virusa Zapadnog Nila

Autor: blic.rs

Vesti

14.09.2018

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetogodišnji dečak iz Beograda juče je pušten kući posle lečenja na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" od upale mozga za koju se sumnja da ju je dobio zarazivši se virusom zapadnog Nila, što bi bio prvi slučaj obolevanja od ove groznice kod dece.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Prvi rezultati su pokazali mogućnost postojanja groznice zapadnog Nila, dečak je imao virusnu upalu mozga i moždanog omotača, ali ćemo rezultate svakako poslati u referentnu laboratoriju kako bismo bili potpuno sigurni - rekao je za "Blic" Radoje Simić, direktor Instituta.

Ono što je najbitnije, dečak se potpuno oporavio, virus nije ostavio nikakve posledice, i mališan je otišao kući.

- Dečak je na Institut primljen u noći između 25. i 26. avgusta sa klasičnim simptomima upale - povraćanjem, glavoboljom, smetala mu je svetlost, kao i pojačani zvuci... Sada je, srećom, sve u redu, a mi bismo najviše voleli da laboratorijske analize pokažu da ipak nije bio u pitanju virus zapadnog Nila - kazao je Simić.

Ako analize budu pokazale da se zaista radi o virusu zapadnog Nila, to će biti prvi slučaj te infekcije koji je dokazan kod dece u Srbiji.

- Svi koji su izloženi ubodu komarca, imaju i mogućnost da se zaraze. Što se tiče mogućnosti kliničkog ispoljavanja, ona raste sa uzrastom. Tako da što je osoba starija, veća je verovatnoća i da ima kliničku manifestaciju ispoljenu bilo kao groznicu zapadnog Nila ili kao neku neuroinfekciju, odnosno zapaljenje mozga i moždanih ovojnica - objašnjava za "Blic" epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz "Batuta".

Ukoliko bi analize pokazale da je ovaj desetogodišnjak preležao virus zapadnog Nila, taj slučaj bi bio svrstan u jedne od retkih kada je dete obolelo od ove virusne infekcije.

- Klinička slika je po pravilu kod dece mnogo blaža nego kod odraslih i brže dolazi do potpunog izlečenja, što se upravo i desilo kod obolelog deteta kod nas - kaže epidemiolog Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, nezavisno od pridruženih hroničnih oboljenja, verovatnoća raste sa godinama, a ukoliko je prisutno bar jedno hronično oboljenje, verovatnoća od nastanka težih oblika bolesti je veća.

- U grupi umrlih od bolesti koje se dovode u vezu sa infekcijom virusom zapadnog Nila, prosečan uzrast preminulih je 80 godina, tako da su najteže kliničke manifestacije upravo kod najstarijih - priča Darija Kisić Tepavčević.

Inače, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut", dosad je u Srbiji od ove infekcije obolelo 286 ljudi, a 29 njih je umrlo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading